„Sincer, cred că Larry Summers şi Janet Yellen sunt candidaţi foarte bine calificaţi”, a spus Obama, adăugând că decizia finală va fi una dintre cele mai importante decizii economice din mandatul său.

Plecarea lui Bernanke, numit la conducerea băncii centrale în 2006 de către preşedintele George W. Bush şi reconfirmat în post în 2010 de către Obama, face obiectul unor numeroase speculaţii, într-o perioadă în care Fed este pe cale să hotărască restrângerea politicii de stimulare a economiei.

„Preşedintele Rezervei Federale nu este doar unul dintre cei mai importanţi lideri politici din SUA, este şi unul dintre cei mai importanti lideri politici din lume”, a declarat preşedintele Obama.

El a dat asigurări că există un număr mare de candidaţi remarcabili, iar criteriul principal de selecţie va fi dedicarea totală pentru această funcţie.

Janet Yellen este fost consilier economic al lui Bill Clinton la Casa Albă, iar în 2010 a fost numită de către Obama în funcţia de vicepreşedinte al Fed.

Principalul său contracandidat este Larry Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA în timpul preşedinţiei Clinton, în perioada 1999-2001.

 

 

Recomandările redacției