Interviu cu Adrian Țoca, primarul comunei Hălmagiu

primar Toca statie epurare Halmagiu iarna Halm 2014Vremea rea nu ne-a ocolit și, la final de ianuarie, atât de așteptata zăpadă a venit în cantitate apreciabilă, acoperind totul cu o mantie albă. Sătenii – copii, ori oameni maturi – au primit-o cu bucurie: copiii pentru joacă, agricultorii știind că este o protecție, ea acoperind benefic culturile din toamnă. Doar edilii au privit-o cu neliniște, mai ales cei din zonele înalte ale județului.
La Hălmagiu, bunăoară, un strat de zăpadă de câțiva centimetri a acoperit de două zile totul.
Primarul comunei Hălmagiu, Adrian Țoca ne spunea recent că are planificate multe obiective, dar trebuie să vadă și fondurile de care va dispune.
– Dintre toate proiectele comunei, problema Stației de epurare a intrat din nou în discuție. Care este situația acesteia, domnule primar?
– Problema Stației de epurare are o explicație simplă: Stația de epurare nu funcționează deocamdată din lipsa unui specialist. La ora actuală nu-l avem, asta datorită faptului că angajările sunt blocate și nu se pot face altele, deci nici pentru acest post. Cârcotașii, care mai sunt – cei doi-trei, ar fi bine să întrebe… în vecini, de situție. Asta deoarece primarul i-a informat de aceasta pe localnici; pe toți cei care vor cu adevărat să știe despre situa­ție, firește. În această perioadă se poartă negocieri la Compania de Apă Arad pentru preluarea acestei Stații de epurare, deoarece ei dispun de specialiști și, dacă vom ajunge la o înțelegere, lucrurile sunt ca și rezolvate în cel mai scurt timp.
– Cum întâmpinați prima zăpadă a acestui an?
– Știți, parcă anotimpul iarna este cel mai frumos din cele patru ano­timpuri; dar oricât ne-am strădui, parcă nu ne găsește chiar așa bine pregătiți s-o întâmpinăm. Mă uit la televizor și văd ce probleme sunt în unele zone din țară. La noi nu sunt probleme de acest fel, dar nici zăpadă ca în alți ani n-a fost; asta nu ne scuză, însă și trebuie să acționăm. Mai ales că avem de dus și adus copii la și de la școală și nu ne putem juca cu starea drumului.
– Dacă se pune zăpada mai serios, ați putea face față?
– Depinde. Nu știu cum aș putea face față, că acum am doar un tractor. Dar să știți că am avut aici la noi zăpadă și de 40-50 de centimetri și nu m-am dovedit a fi un neputincios. Dar nu trebuie să uităm, pe de altă parte, că noi avem și zona cea mai grea din județ. Vreau să vă mai spun că noi știm fiecare ce avem de făcut în situații foarte grele ori de excepție: calamități ori dezastre naturale, chiar produse și de zăpadă. Dar sperăm din suflet să nu mai fie cazul. După cum știți, așteptăm cu sufletul la gură să achiziționăm buldoexcavatorul. Atunci voi putea să răsuflu mai ușurat.
– Pentru că ați adus vorba, care este situația acestui utilaj?
– În 31 martie avem licitația pentru achiziția buldoexcavatorului, cu finanțare printr-un proiect depus în 2012, prin Grupul de Ac­țiune Locală (GAL) „Valea Superioară a Crișului Alb“ – GAL din care facem și noi parte, alături de alte comune din zonă și de orașul Sebiș. Este în valoare de 50.000 euro și cu el ne vom putea realiza, alături de deszăpeziri și toate lucrările de întreținere pe plan local, precum: săpare de rigole, diferite alte șanțuri de scurgere dar și șan­țurile ce vor conține țevile pentru introducerea apei potabile. Preci­zez că toate aceste lucrări – și mai ales săpăturile pentru lucrările mari costă foarte mult. Deci acest utilaj ne-ar ajuta să facem și o mare economie.
– Ați spus că ați mai demarat și alte proiecte. Despre ce este vorba?
– Da, tot prin proiecte depuse prin GAL – prin Măsura 125, vrem să realizăm lucrări la un drum agricol Bănești-Cristești-Brusturi, un vechi și important drum agricol ce este foarte folosit.

Recomandările redacției