apeluriSituaţie îngrijorătoare la Arad, unde mai bine dintre jumătate din apelurile făcute către 112 sunt false. Majoritatea sunt apeluri abuzive care provin de la copii lăsaţi nesupravegheaţi, tineri negândiţi ori persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre-pay. Problema este una cât se poate de serioasă iar autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevarat o urgenţă. „Statistica pe anul 2012 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 din judeţul Arad au fost primite şi tratate 366.441 apeluri. Dintre acestea 40,08% au fost reale şi 59.92% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 67,89%, Poliţie – 25,14%, Pompieri – SMURD – 5,46% şi Jandarmerie – 1,5%. În urma constatărilor făcute de către autorităţile statului, 123 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale colo­nel Adrian Fulea.
Nu se ştie de ce, poate pentru a se amuza, ori poate din inconştienţă, multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. În plus, cei care apelează numărul de urgenţă, solicită informaţii despre numere de telefon, cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori solicită sfaturi medicale.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a luat fiinţă la 18 decembrie 1992, ca autoritate a statului cu atribuţii în sistemul naţional de apărare, printr-o Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.
În prezent, peste 9.000 de sedii ale autorităţilor statului de pe cuprinsul României sunt interconectate în reţele de arie extinsă şi beneficiază de servicii de comunicaţii, tehnologia informaţiei şi ser­vicii de securitate asociate acestora fur­ni­zate exclusiv de către Serviciul de Teleco­municaţii Speciale, iar realitatea unor pro­- iecte naţionale, precum Schengen, confirmă faptul că STS este capabil să ofere consultanţă, proiectare, management de proiecte şi soluţii tehnice originale de excepţie la solicitarea oricărei entităţi a administraţiei publice centrale sau locale.

Recomandările redacției