SAMSUNGSituaţie alarmantă în judeţul Arad unde anul trecut numărul avorturilor a crescut peste măsură. S-a văzut asta clar şi în statisticile medicilor de la spitalul Matern unde numărul avorturilor înregistrate anul trecut a fost de aproximativ cam jumătate din numărul naşterilor. La aceste cifre se mai adaugă şi numărul avorturilor la cerere făcute în cabinetele de specialitate dar şi în clinicile private din municipiu. Motivele pentru care s-a ajuns la această situaţie sunt variate şi pornesc de la lipsa de educaţie, indolenţă iar de cele mai multe ori de la sărăcie.
Parcă special pentru a ajuta la scăderea numărului de avorturi ori sarcini nedorite, în cadrul spitalului Matern, cabinetul de planning familial a fost amplasat chiar vis a vis de cabinetul în care se fac avorturi. Trist este însă că la uşa unde se fac întreruperile de sarcină sunt mult mai multe tinere decât cele care solicită consultanţă pentru a nu ajunge la o sarcină nedorită.
„Noi suntem bine pregătiţi şi avem o gamă variată de metode contraceptive. De la pastile anticoncepţionale gratuite pentru eleve şi pentru studente, până la prezervative ori sterilete. Din păcate însă multe merg pe variantele pe care le-au auzit de la prietene ori cunoştinte şi în loc să ne ceară sfatul ajung la sarcini nedorite”, a spus Marinel Danciu, asistent medical.
O altă problemă care le dă de gândit medicilor este faptul că a crescut alarmant numărul avorturilor spontane. Din păcate, multe femei care şi-ar dori un bebeluş nu ajung să îşi îndeplinească acest vis pentru că sarcinile lor sunt cu probleme.
„În acest moment lucrez la secţia de obstetrică patologică şi este îngrijorător faptul că nu trece o zi fără să nu fiu nevoită să fac un chiuretaj pentru o sarcină oprită din evoluţie. Acestea sunt avorturile spontane care în general apar la tinerele sub 20 de ani care nu au organele genitale suficient dezvoltate ori la femeile peste 30, 35 de ani care încep să aibă probleme de fertilitate. O altă cauză a avorturilor spontane este alimentaţia, fumatul ori consumul de alcool ce afectează grav evoluţia unei sarcini”, a precizat Daniela Brânzan, medic ginecolog.
Cele care aleg avortul nu se gândesc nici la riscurile la care se expun.
„În timpul unui avort pot apă­rea şi complicaţii. Desigur, acestea sunt rare dar trebuie luate în considerare. Una dintre ele ar fi hemoragia dar se poate ajunge chiar şi la sterilitate. Am avut paciente care în timpul anilor au ajuns la secţia noastră chiar şi de 10-12 ori pentru a solicita un avort”, a declarat Gheorghe Furău, medic ginecolog.
Multe dintre femeile care ajung pe masa de ginecologie pentru un avort la cerere spun că nu fac acest lucru pentru că şi-l doresc ci pentru faptul că nu îşi permit să mai crească un copil. „Am patru copii acasă. Am 43 de ani şi nu am crezut că voi mai rămâne însărcinată dar s-a întâmplat. Din păcate eu nu lucrez şi nu ne mai permitem încă un copil. Trebuie să renunţ la acesta iar apoi vom folosi o metodă contraceptivă”, a spus o femeie care urma să facă un avort.
Din păcate, în ultimii ani, statisticile arată că numărul naşterilor a fost în scădere.

Recomandările redacției