falimenteAnul acesta nu a început deloc bine pentru sectorul IMM-urilor din judeţul nostru. Deşi se vorbeşte de creşteri economice, cifrele oficiale demonstrează tocmai contrariul. Numărul firmelor arădene care au intrat în insolvenţă de la începutul anului şi până la începutul lunii mai a crescut faţă de anul trecut. Situaţia este dramatică, având în vedere că, faţă de anul precedent, la nivel de Arad s-au înregistrat mai multe falimente.
Potrivit datelor provenite de la Oficiul Registrului Comerţului, numărul companiilor şi firmelor arădene care au falimentat a crescut semnificativ în acest an, faţă de 2012. În patru luni ale acestui an, 268 de firme arădene şi-au suspendat activitatea, temporar sau definitiv, faţă de 241 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu alte cuvinte, la capitolul supendări de activitate, creşterea este de 11,2 la sută, pentru doar patru luni din an. De asemenea, un număr de 153 de societăţi au intrat în dizolvare, faţă de 134 în 2012. Cât pri­veşte numărul radierilor, creşterea pentru primele patru luni din an este de 7,49%, la un număr de 746 de radieri înregistrate anul acesta, comparativ cu 694, anul trecut.
Aşadar, dacă numărul de falimente este mai mare, trebuie spus că nici numărul de noi firme şi companii nou des­chise nu a crescut. Dimpotrivă, faţă de anul trecut, în prima parte a anului s-au înmatriculat mai puţine firme. Numărul mare de falimente a creat un dezechilibru, în contextul în care, nici numărul de noi firme nu a fost unul ridicat. În cifre, în pri­mele patru luni din an, Registrul Comerţului a înregistrat un număr de 946 de înmatriculări, din care, 464 SRL-uri şi 254 PFA. Anul trecut, numărul înmatriculărilor pe patru luni din an a fost de 994.
Totuşi, numărul agenţilor economici activi este mai mare în acest an decât în anul precedent. Statisticile oficiale arată că, la 30 aprilie 2013, în judeţul Arad erau activi din punct de vedere juridic 22.949 comercianţi. Anul trecut, numărul acestora a fost de 21.521, deci, creşterea este de 6,6 procente.
În 2012, peste 3.000 de firme şi com­panii arădene şi-au suspendat temporar activitatea, au fost radiate, ori dizolvate. De menţionat că, anul trecut, în Arad s-au înregistrat exact 2.012 radieri de firme.
La nivel de ţară, în primele trei luni din an, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut uşor faţă de anul trecut. În luna martie, 1.515 firme au intrat în incapacitate de plată, comparativ cu 1.546 în februarie şi 1.411 în ianuarie, conform datelor ONRC.

Recomandările redacției