accidente munca

Pe fondul lipsei măsurilor de securitate, a unor manevre greşite, ori din cauza neatenţiei, în ultimii doi ani, în judeţ s-au înregistrat zeci de accidente de muncă. Unii arădeni şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă, în timp ce alţii au rămas invalizi. Cu toate că Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) verifică periodic angajatorii, în multe dintre firmele şi companiile arădene nu se respectă normele de sănătate şi securitate a muncii, astfel că, angajaţii sunt zilnic în pericol.

ITM Arad a prezent recent o situaţie a accidentelor de muncă produse în judeţ în 2014 şi 2013. Situaţia este dramatică, întrucât, zeci de arădeni au fost implicaţi în accidente la serviciu, atât în ţară, cât şi în firme de peste graniţă. Totuşi, ITM Arad sesizează că, numărul accidentelor de muncă a scăzut uşor în 2014, comparativ cu 2013.

În 2014 s-au înregistrat un număr de 62  accidente de muncă, în urma cărora, 64 de persoane au fost accidentate, între care, cinci mortal. Un număr de 59 de persoane au rămas cu incapacitate temporară de muncă.

În 2013, ITM Arad a înregistrat un număr de 80 de accidente de muncă, cu 83 de persoane accidentate ,între care două şi-au pierdut viaţa.

Probleme cu securitatea muncii

Cele mai multe accidente de muncă de anul trecut s-au produs în firme specializate pe fabricarea de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare de autovehicule.

Din cele 64 de persoane accidentate, opt persoane au  fost implicate în  accidente de muncă de traseu şi patru persoane, în accidente de muncă de circulaţie.

Tot anul trecut au mai fost comunicate încă 12 accidente mortale petrecute pe raza judeţului Arad, precum şi în afara graniţelor ţării, în Austria şi Bulgaria.  Unele dintre accidente s-au soluţionat ca fiind în afara muncii, în urma cercetărilor. „Cauzele care au generat accidentarea celor 64 persoane relevă faptul că, cele mai multe accidente au avut loc datorită: efectuării  necorespunzătoare de comenzi, manevre, neefectuării la timp a operaţiilor indispensabile securităţii muncii şi efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă. Analiza împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă relevă faptul că, cele mai multe accidente au avut loc prin prindere, lovire, strivire de maşini şi utilaje în funcţiune“, susţine Ecaterina Isac, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad. Multe accidente s-au produs în urma căderii de la înălţimi, de pe schele, prin dezechilibrare, dar şi datorită folosirii greşite a unor utilaje. „ITM Arad va continua controalele în acest an, întrucât s-a observat o diminuare a numărului de accidente de muncă față de anii precedenţi. S-a constat o îmbunătățire a gradului de conștientizare, atât a lucrătorilor cât și a angajatorilor în ceea ce privește respectarea normelor de securitate a muncii. S-a acţionat cu mai multă insistenţă asupra modului cum sunt dotate firmele cu mijloace de protecţie, instruirea personalului, respectarea disciplinei tehnologice şi existenţa mijloacelor de protecţie colectivă“, a conchis inspectorul şef al ITM.

Şi anul acesta s-au produs mai multe accidente de muncă. Numai în luna ianuarie, ITM a înregistrat 14 accidente şi a efectuat sute de controale în firme. Mai multe firme au primit amenzi pentru nereguli privind securitatea muncii.

Recomandările redacției