Peste 2.000 de arădeni au plecat în străinătate, unde s-au și stabilit cu totul, între anii 2013 -2017. Asta arată datele oficiale provenite de la Direcția Județeană de Statistică Arad. Reprezentanții instituției au prezentat situația privind mișcarea migratorie a populației la nivelul național și la nivelul județului Arad în perioada 2013 -2017.  Numărul persoanelor care au plecat peste graniță în decursul anilor a crescut, iar autoritățile le-au luat în evidență ca persoane care și-au schimbat domiciliu permanent.

Numărul emigrărilor a crescut cu fiecare an. Dacă în 2013, Direcția de Statistică a înregistrat 373 de emigranți definitivi, trei ani mai târziu, numărul acestora a crescut semnificativ. Mai precis, în 2016, numărul arădenilor care au plecat în alte țări a ajuns la 561. În 2017, situația emigranților era asemănătoare și anume, 552 își părăsiseră țara definitiv. În total, în decursul anilor 2013 – 2017, numărul emigranților înregistrat la nivelul județului nostru a fost de 2.150.

Emigranții cu schimbarea domiciliului se iau în calcul la stabilirea populației după domiciliu.

Sute de tineri au emigrat

Cei mai mulți arădeni care au ales să se stabilească pe teritoriul altui stat au fost tinerii. Situația ce se referă la grupe de vârstă arată că, un număr mare de adolescenți au plecat peste graniță, cu părinții sau pe cont propriu în cazul vârstelor mai mari. Un număr mare de adolescenți cu vârsta între 15 și 19 ani au părăsit țara. Grupa de vârstă cu cei mai mulți arădeni emigranți a fost cea cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, urmată de cea cu vârsta între 30 – 34 de ani. De asemenea și arădenii cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani, respectiv 40 și 44 de ani au părăsit țara pentru a se stabili peste hotare.  Desigur, unele familii cu copii de diferite vârste au emigrat în alte state.

O situație statistică dramatică întocmită la inițiativa Ministerului Educației a sesizat că, în primele luni ale anului trecut, în județul nostru erau 1.059 de copii ai căror părinți – unul sau ambii au plecat peste graniță la muncă. Unii dintre copii au chiar părinți care s-au stabilit pe teritoriile altor state.

Trebuie spus că nu toți copiii cu părinți plecați intră în această statistică, dar comparativ  alți ani s-a făcut ceva mai mult pentru stabilirea unei evidențe.

La fel, nici numărul exact al emigranților – unul variabil desigur nu este cunoscut cu exactitate de autorități.

Chiar dacă, din punct de vedere economic, Aradul sta bine și există oferte de muncă, salarizarea, nivelul de trai mult mai scăzut decât în alte state, lipsa de perspective profesionale au făcut ca numărul arădenilor care emigrează să fie în creștere.

Recomandările redacției