takacsÎn perioada 9-14 septembrie a avut loc în Staţiunea Moneasa o premieră cultural-artistică: prima ediţie a Taberei Internaţionale de Pictură – Moneasa 2013.
Tabăra de creaţie a artei plastice a fost iniţiată, organizată şi găzduită de către Carlos Fabris, un cetăţean italian îndrăgostit de România, de români şi de peisajele mirifice ale munţilor noştri. „Comandamentul general“ al taberei a fost stabilit la Castel Club Moneasa, cei 14 artişti plastici participanţi lucrând în condiţii mai mult decât optime la atelierul avut la dispoziţe. Pictorii au mai avut la îndemână minu­natele peisaje naturale ale Monesei, străzile şi casele ei, care poartă o pu­ter­nică amprentă locală.
Cu o poftă de lucru generată de splendidul peisaj al zonei, pictorii şi-au expus rând pe rând tablourile realizate, pe pereţii spaţiosului şi luminosului ate­lier pus la dispoziţie de organizatori, astfel că la sfârşitul taberei pereţii au fost arhiocupaţi de lucrări. Minunăţia paletei cromatice, tuşele şi temele alese de artişti au pus pecetea pe personalitatea fiecărui pictor în parte.
La vernisajul acestei expoziţii ad-hoc au fost prezenţi, pe lângă artişti şi un numeros public, cald şi avizat în ale culturii şi artei. Vernisajul a fost o reuşită mai ales că lucrările au fost prezentate de cunoscutul critic de artă, prof. Dan Lăzărescu, criticul care, cunoscând toate nuanţele şi subtilităţile artei plastice, a scos în evidenţă calităţile particulare ale fiecărui tablou expus.
Proveniţi din ţări din Europa, cei 14 artişti plastici prezenţi la „Tabăra Internaţională de Pictură – Moneasa 2013“ sunt: Liviu Leonte, Marius Burlan, Mihai Takacs, Maria Furnea, Aneta Filip, Flori Takacs, Dana Todor, Adi Borz, Knal Le­vente, Cătălina Boeriu din Arad-România precum şi David Croitor şi Gheorghe Spaiuc (Republica Moldova); au mai fost prezenţi Ungvar Mihaly şi Ungvar Jutka (Ungaria).
Prezent la atelierul internaţional de pictură de la Moneasa, cunoscutul şi apreciatul pictor român din Arad, Mihai Takacs ne-a spus printre altele: „Salut din toată inima iniţiativa italianului Carlos Fabris de a iniţia un asemenea act cultural. Este un mijloc direct de a cunoaşte preocupările şi problemele pe care le întâmpină artiştii plastici din Europa, tendinţa şi ideile spre care se îndreaptă pictura, această sensibilă artă a ochiului şi a sufletului, deopotrivă. Ţin să exprimăm şi public recunoştinţa şi  mulţumirile noastre ale tuturor co­legilor de şevalet, lui Carlos Fabris care a făcut totul ca pe timpul acestei tabere internaţionale de pictură să nu ne lipsească nimic. Astfel că pentru o săptămână de zile, Staţiu­nea Moneasa a devenit raiul artiş­tilor plastici participanţi“
Aşadar Staţiunea Moneasa a lansat o provocare pentru artele plastice contemporane de la noi şi din lume. Ră­mâne să vedem ediţia a doua, când vom descoperi şi care artişti din Europa vor ridica mănuşa acestei provocări.

Recomandările redacției