Stațiunea Moneasa își poate recăpăta denumirea de „Perla Munților Apuseni”

0
723

Așa a fost denumită Stațiunea Moneasa – „Perla Munților Apuseni”, dar din păcate, cam cu trei ani în urmă și-a cam pierdut din turiști. Adevărul este că și drumul de la Sebiș la Moneasa a fost greu de parcurs, însă acum asta nu mai este o problemă, drumul a fost făcut ca la carte. Mulți nu știu că tratamentele care se fac în Moneasa nu le găsești în altă parte și aici m-aș referi la Clinica de Recuperare
Neoklinik și la celelalte complexe balneare, dar și aerul și liniștea din Moneasa. Dar există o problemă, după terminarea procedurilor de tratamente, turiștii nu mai au o preocupare și acest fenonem este dăunător pentru sta­țiune, de aceea mereu am spus că trebuie să stăm la o masă și să găsim soluții de a dezvolta Stațiunea Moneasa, oferindu-le turiștilor mai multe puncte de vizitare. Pe această cale, ne-am adresat domnului Beniamin Pelean, președintele organizației PNL Moneasa și manager la Clinica de Recuperare Neoklinik din Moneasa.
– Domnule Pelean, cum vedeți soluțiile spre dezvoltare a Stațiunii Moneasa?
– Știți că am mai discutat cu dumneavoastră și cu alte personalități care ar putea să ne ajute, să stăm la o masă împreună cu managerul de la „Codru Moma”, unde ați fost și ați discutat mai multe probleme vizavi de dezvoltarea Stațiunii Moneasa. Împreună cu organizațiile de ciclism montan, putem dezvolta mult, având în vedere că acest sport de adrenalină câștigă tot mai mulți iubitori, putem marca rute pe care se poate practica ciclism, care să acopere toate gradele de dificultate. De exemplu, pe ecartamentul îngust al fostei mocănițe de la numărul unu din Moneasa spre Rănușa, până dincolo de Dezna, putem organiza primul traseu de dificultate ușoară în jurul pistei, putem amenaja locuri de odihnă, barbeque și standuri pentru biciclete. Aceste rute trebuie să traverseze mai multe zone frumoase, aici deja este o comunicare directă cu natura, cei care vor conduce bicicletele, vor putea vedea
niște peisaje incredibile. Totodată, ne mai dorim să construim un BikePark, care este echivalentul unei pârtii de schi, se urcă în telecabină și se coboară cu bicicleta. Aici nu este nevoie decât de o defrișare minimă, deoarece traseul are o lățime de 1,5 m. Moneasa este o stațiune dedicată sănătății, iar prin ciclism aducem în stațiune o modalitate atractivă de menținerea formei fizice, pentru îmbunătățirea sănătății. Multe persoane deja percep ciclismul ca pe o parte dintr-un mod de viață sănătos. Practic, acest sport prezintă relativ puține riscuri de traume și tot acest sport antrenează inima, reduce nivelul colesterolului și al riscului de infarct. Cu cât mai mult un om se antrenează intens, cu atât funcționează mai bine inima și se îmbunătățește circulația sângelui, respirația și alimentarea cu oxigen. Are multe beneficii acest sport și se vor putea bucura de el cei care vin în Moneasa, o dată ce va fi implementat. În cele din urmă, ciclismul îmbunătățește și structura osoasă.
Îmi doresc o comună bazată pe turism, de aceea proiectele noastre vizează dezvoltarea stațiunii prin investiții, obiective care vor produce venituri suplimentare localnicilor și sunt de interes deosebit pentru turiști. În mod sigur, va fi alături de noi și domnul Iustin Cionca, președintele CJA, care își dorește la fel de mult ca noi dezvoltarea stațiunii.
– Până acum, nu a pus prea mare accent pe Moneasa, dar din câte știu se va baza pe sprijinul dumneavoastră, domnule Pelean. Și Moneasa se poate dezvolta precum e Stațiunea Ghioroc, unde au fost făcute investiții, prin colaborarea cu CJA. Oricum, sunt mulți oameni de bună credință care vor să pună umărul la dezvoltarea Stațiunii Moneasa. Vă dorim succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.