După ce șomajul tehnic decontat de stat a expirat în iunie, pe fondul creșterii semnificative a numărului de cazuri de COVID-19 și impunerii unor restricții ce vor afecta anumite activități dacă incidența cazurilor trece de șase la mia de locuitori, Guvernul a adoptat luni o ordonanță prin care reinstituie, până la final de an, decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial. Se păstrează procentul de decontare și procedura rămâne similară celei aplicabile până în vară.

Astfel, conform OUG nr. 111/2021, apărută luni seara în Monitorul Oficial, statul va suporta, până la 31 decembrie 2021, indemnizațiile de șomaj tehnic (suspendarea CIM-ului) în cuantum de 75% din salariul de bază, dar maximum 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2021, conform avocatnet.ro.

De această măsură „beneficiază salariații angajatorilor beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României

(…) și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă, prevede recenta OUG. 

Același act normativ prevede și reintroducerea indemnizațiilor pentru PFA-uri și ceilalți profesioniști a căror activitate se întrerupe din cauza îmbolnăvirilor sau a măsurilor luate de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.

Așa cum s-a întâmplat și până în vară, indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat e supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale (nu și contribuției asiguratorii pentru muncă). Și modul de decontare rămâne neschimbat, urmând să fie stabilit în detaliu prin norme suplimentare, ulterioare ordonanței. Prin e-mail, se vor depune la agențiile de ocupare a forței de muncă, cereri de decontare însoțite de lista angajaților în șomaj tehnic, urmând ca plățile să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

De asemenea, mai prevede OUG, firmelevor putea acorda și indemnizația Kurzarbeit, și indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat în persoana aceluiași salariat. 

Recomandările redacției