Am avut un nou incendiu, de data aceasta la Constanța, și anchetele pe care le tot încep autoritățile nu duc niciodată la vreo concluzie. Unul dintre puținii jurnaliști pe care i-am văzut cu adevărat trăgând un semnal de alarmă în spațiul public asupra cauzelor acestui „eveniment” a fost Lucian Mândruță. Acesta a transmis clar că povestea ține de nivelul fizicii de liceu: totul era impregnat cu oxigen în secțiile ATI, iar geamurile se închid atunci când vine toamna. Așa ceva nu s-ar întâmpla dacă ar exista un protocol și statul și-ar face treaba, în loc să mușamalizeze cauzele unor asemenea tragedii.

Nu întâmplător, în fruntea statului avem un…profesor de fizică. Unul care nu demult a venit să ne spună că statul român a eșuat în a-și proteja cetățenii.

În ciuda faptului că îl simpatizam atunci când a fost ales, Klaus Iohannis o dă tot mai des cu bâta în baltă. O altă boacănă pe care a făcut-o a fost să se implice în alegerile interne ale PNL, ceea ce e total împotriva principilor unei democrații sănătoase. Nu știm dacă a fost împins de la spate de interese care vin din exterior, însă e puțin probabil să nu fi avut de ales.

De asemenea, a venit cu marele proiect intitulat pompos „România Educată”, însă Statul nu prea vrea ca cetățenii să fie educați. Dimpotrivă, se vede din ce în ce mai mult nepăsarea figurilor publice față de oamenii obișnuiți, o rupere aproape completă de societatea românească, o societate care ar trebui să integreze fiecare român, indiferent de etnie, credințe sau orientare politică.

Totuși, e mereu mai ușor să dezbini și să cucerești decât să integrezi. Pentru că integrarea presupune și un efort intelectual, iar România nu este suficient de educată încât să se prindă că nu există alți câștigători decât cei de la butoane, INDIFERENT de culoarea lor politică.

Procentul înalt de analfabetism funcțional, românii care nu citesc aproape niciodată o carte au și ei o parte din vină. Sunt un mare fan al spuselor lui Mark Twain care, parafrazând, spunea că cei care sunt mari te fac și pe tine să te simți mare. De aceea, nu țin neapărat să critic niște anonimi care poate că sunt buni la meseriile lor. Cu toate acestea, o masă atât de mare de oameni fără o pregătire de bază, o minimă cultură generală, nu poate duce decât la dezastru și corupție la scară largă.

Nu văd altă soluție decât să ne folosim timpul liber pentru a ne educa, atât cât ne stă în putință. România Educată e și dezideratul meu, dar nu sunt deloc convinsă că e cu adevărat al celor care ne conduc.

Recomandările redacției