Ministrul Agriculturii, Petre Daea a precizat marţi că statul va acorda 1 miliard de euro prin noua Lege a Muntelui pentru asigurarea, valorificarea durabilă a resurselor muntelui, conservarea peisajului şi a biodiversităţii, dar şi pentru dezvoltarea activităţilor economice specifice zonei.
„Este pentru prima dată în România când se alocă muntelui o abordare specială, print-un program de 1 miliard de euro. Un concept de abordare a activitaţii montane. Muntele este al nostru şi trebuie să-l abordăm într-un concept unitar”, a precizat mi­nistrul, într-o conferinţă de presă, conform Mediafax.
„Pe Legea Muntelui vom face dezbateri în perioada următoare, astfel încât să completăm ansamblul juridic. Parlamentul a aprobat, cu o singură abţinere. Rar se vede un asemenea moment pentru ţară. A fost o voinţă politică pe care noi am urmă- rit-o”, a mai adăugat ministrul.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aprobă programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Oficialii ministerului apreciază că, prin intermediul Legii Muntelui, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc animale în echivalent a 5 unităţi vită mare (UVM) sunt scutite de impozitul agricol şi de impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani la înfiinţare şi de 50% din venituri, în următorii ani, pe perioada existenţei titularului.

Recomandările redacției