După aproape un secol, gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului „Avram Iancu” din Brad s-a prăbuşit din senin, vineri. Stejarul era un simbol al locului.
Autorităţile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuinţare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca. „Intenţia condu­c­erii liceului, a administraţiei publice locale în colaborare cu biserica şi a unui grup de credincioşi este de a se confecţiona din lemnul recuperat cel puţin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop şi una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.
Arsenie Boca (1910 – 1989) a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în satul Vaţa de Sus, Hunedoara, şi a urmat cursurile liceului din Brad. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi. „Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele «Gorunul luo Zian», şeful promoţiei de absolvenţi a liceului”, spune preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la şcoala din Brad.
În ultimii ani, gorunul lui Arsenie Boca devenise atracţia principală a Liceului „Avram Iancu” din Brad. Adesea, la umbra stejarului, erau aprinse lumânări.

Recomandările redacției