tanase tanase1Următorul spectacol din cadrul Teatrului de Vară îi va aduce în faţa publicului arădean pe îndrăgiţii actori Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Intitulat Aplauze, aplauze, spectacolul va avea loc miercuri, 10 iulie, de la orele 19 şi a fost montat în 2011 la Teatrul de Revistă Constantin Tănase pentru a marca împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului îndrăgit Stela şi Arşinel. Spectacolul în două acte şi 36 de tablouri este semnat de Mihai Maximi­lian şi Vasile Veselovski. Din distribuţia spectacolului fac parte Ana Maria Donosa, Mirela Boureanu-Vaida, Raluca Guslicov, Alin Gheorghişan. Regia poartă semnătura regretatului Biţu Fălticineanu iar textele şi muzica le aparţin lui Mihai Maximilian şi Vasile Veselovski.
Stela Popescu
Stela Popescu s-a născut într-o familie de învățători modești la Bălţi, în Basarabia în 1935. În 1953 a susținut examenul de admitere la facultate și a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă Maxim Gorki, la care a renunțat după un an și jumătate când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel a continuat să susțină spectacole de teatru. A fost repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde a susţinut şi câte 400 de reprezentaţii pe an. Din 1963 până in 1969 a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase pe care l-a părăsit pentru a se angaja la Teatrul de Comedie, colaborând şi cu Radioteleviziunea. A fost căsătorită cu regizorul Dan Puican şi cu autorul Mihai Maximilian. A jucat în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care ironizau regi­mul comunist într-un mod aluziv şi care au avut un succes de public foarte mare. A revenit la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent, abia în 1993. Longevivul cuplu umoristic Stela Popescu – Alexandru Arșinel a început în 1979.
Alexandru Arşinel
Alexandru Arșinel s-a născut la 4 iunie 1939 în orașul Dolhasca din județul Suceava. A absolvit Institutul de Teatru şi Film în Studii în 1962, iar în prezent este director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase din București. Este cunoscut mai ales pentru scenetele realizate alături de Stela Popescu şi pentru rolurile din filme precum „Ana şi… hotul”, „Miss Litoral”, „Ano­timpul iubirii”, „In fiecare zi mi-e dor de tine”, „A doua cădere a Constantino­polului”, „Paradisul în direct”. A reali­zat dublaje de voce memorabile pentru desene animate, fiind ursul Baloo în fimele Cartea Junglei, Șeriful în Mașini, Micul John în Robin Hood, Maestrul Auguste Gusteau în filmul Ratatouille. În 2012 la editura All a apărut volumul „De la Dolhasca pe Calea Victoriei” despre Alexandru Arşinel de Maria Capelos conţinând convorbiri cu îndrăgitul actor, amintiri, reflexii despre artist, dar şi o remarcabilă galerie de imagini din spectacolele jucate de-a lungul timpului.
Teatrul de Vară este un proiect al Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean Arad, care a demarat în 2012 cu proiecţia filmului „Patimile lui Hristos” de Mel Gibson. Actuala sta­giune a început în luna iunie cu Gala de operetă. Se pare că la Arad au mai fost organizate stagiuni estivale în trecut, fiind reluate acum după aproape 50 de ani. Astfel de iniţiative sunt binevenite, mai ales că în această perioadă instituţiile de spectacole din oraş şi-au închis stagiunile, iar intrarea la eveni- ­mentele Centrului Cultural Judeţean Arad este gratuită.

Recomandările redacției