3 iulie 1996, data celei mai importante victorii românești la o Cupă Mondială. „Generaţia de Aur” a scos toată ţara în stradă după victoria în faţa vicecampioanei mondiale Argentina cu scorul de 3-2. Prin „dubla” lui Ilie Dumitrescu și una dintre puținele reușite cu piciorul dreapt al lui Hagi, „tricolorii” au răpus un gigant al fotbalului mondial chiar în optimile de finală. Partida a intrat în analele fotbalului, contraatacul de la golul „Regelui” fiind apreciat de întreaga lume la acel moment.
Aflat la Arad, cu Caravana Bergenbier „Eu sunt 12”, portarul de rezervă al rememorează acele clipe: „Înainte de meci eram încrezători, ne gândeam că avem şansa noastră. Ştiam că întâlnim o echipă valoroasă, dar ei aveau deja probleme, fuseseră zdruncinaţi de scandalul cu Diego Maradona. Eram optimiști și pentru că făcusem meciuri bune şi eram într-o formă deosebită, lucru pe care l-am şi demonstrat în acel turneu. Bucuria a fost mare, unică, meciul fiind votat ca unul dintre cele mai frumoase din istoria mondialului”
După alți patru ani, „Stelică”
a fost titular pentru echipa „tricoloră” în eșecul cu optimi, cu Croaţia, la turneul din Franţa.
„S-a dovedit că indiferent de cât de bine joci în grupe, fazele eliminatorii sunt cu totul altceva şi depinde mult de ziua pe care o prinzi. Cu Croaţia noi n-am prins o zi extraordinară, nici ei nu au jucat foarte bine, meciul fiind condiţionat de căldur. Dar, una peste alta, după mulţi ani am constatat că victoria lor a fost una meritată. Ne-a părut rău, pentru că am bătut Columbia şi Anglia, dar Croaţia era o echipă cu jucători foarte buni, care a făcut un turneu senzaţional”, a mai spus fostul goal-keeper al României.
De altfel, Mondialul din Franța a fost ultimul la care reprezentativa „tricoloră” s-a calificat.
Bogdan Mariș

Recomandările redacției