femeie_pasta_de_dinti_baieApa de gură şi pasta de dinţi, două produse esenţiale pentru igiena dentară nu sunt atât de inofensive pe cât ai crede. Dacă sunt înghiţite pot avea efecte foarte grave, mai ales în cazul copiilor.

Dacă ai copii mici în casă, probabil că ţii medicamentele, alcoolul şi detergenţii la loc sigur. Dar ştiai că ar trebui să pui lângă ele şi pasta de dinţi sau apa de gură? Acestea sunt periculoase dacă sunt înghiţite, chiar şi pentru adulţi.

De ce nu trebuie să înghiţi apa de gură

Apa de gură este menită să elimine bacteriile prin substanţele dezinfectante pe care le conţine, dar ea se foloseşte doar pentru a clăti gura şi nu trebuie înghiţită nici măcar în cantităţi mici. Multe produse de acest gen conţin alcool, dar şi alte substanţe periculoase, de exemplu clorhexidină, peroxid sau salicilat de metil. Intoxicaţia cu acelti compuşi poate duce la dureri abdominale, greaţă, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie, puls rapid, dureri în gât, vărsături cu sânge. În cazuri grave – de exemplu la copiii care au înghiţit cantităţi mari de apă de gură – se poate ajunge la pierderea cunoştinţei, comă şi chiar deces.

Evident, se poate întâmpla să înghiţi puţină apă de gură, chiar dacă eşti adult. În acest caz e posibil să ai dureri de stomac, diaree sau greaţă, simptome care vor trece în scurt timp.

Ce păţeşti dacă înghiţi pastă de dinţi

Şi pasta de dinţi conţine substanţe care pot fi periculoase în cantităţi mari – este vorba de fluorura de sodiu şi triclosan. O linguriţă de pastă de dinţi înghiţită de un copil de 20 de kilograme poate avea efecte serioase: diaree, vărsături şi greaţă, stare de slăbiciune, tremurături, convulsii şi chiar atac de cord.

În cazul unui adult care înghite din greşeală cantităţi mimi de pastă de dinţi, efectele se limitează de obicei la tulburări digestive minore.

Ce faci dacă copilul tău a înghiţit apă de gură sau pastă de dinţi

Cel mai important este să suni imediat la numărul de urgenţă 112 şi să menţionezi vârsta şi greutatea copilului precum şi substanţa pe care a înghiţit-o şi în ce cantitate. Nu uita să ai la îndemână ambalajul pastei de dinţi sau al apei de gură pentru ca medicii să verifice ingredientele.

Nu încerca să-i provoci vărsături sau să aplici alte metode de prim ajutor dacă nu ai fost instruită de un medic. Pentru a afla ce poţi face până la sosirea ambulanţei, poţi apela serviciul TOXAPEL la numerele (021) 210.61.83 sau (021) 210.62.82. TOXAPEL funcţionează în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu şi îţi oferă indicaţii precise în funcţie de substanţa ingerată de cel mic.

Sursa: | Unica.ro

Recomandările redacției