Știe cineva unde se află Strada Măgurei?

0
756

În cele ce urmează mă voi referi la o porțiune de margine de Arad, undeva în Gai, care, la fel ca celelalte, se distinge vizibil de tot prin aglomerație de gunoaie și murdărie. Vai și amar de marginea Aradului, o zonă distinctă, marcată de bariera de gunoaie, protejată de indiferența administrației!
Fenomenul acesta degradant ce înconjoară Aradul este rezultatul lipsei de educație civică a cetățenilor „pedanți” ce-și mută gunoaiele din curte direct în locurile virane ori la marginea orașului. În realitate, pentru tot ce se mișcă, se construiește,  se dărâmă și se pierde, devierile de la normalitate și de la civilizație sunt în responsabilitatea Primăriei. Primăria are în subordine servicii, instituții, și are la dispoziție legile de care poate face uz pentru a curma murdărirea și dezordinea. Pentru a ne merita renumele de mica Vienă trebuie ca Primăria să nu permită nimănui comportări abuzive, samavolnice, și acțiuni întreprinse după bunul plac al cuiva.
Gunoaiele vecine cu strada Măgurei le știu toți cei din cartier, mai puțin aleșii noștri din CLM, aleși care, dacă ar fi știut de bariera de gunoaie din marginea Aradului, ar fi chemat în plenul CLM, ori  măcar în fața Comisiei de Urbanism, directorii instituțiilor care apără mediul și comandanții de la cele două poliții, să le solicite colaborarea și aplicarea legii și a hotărârilor CLM. Nu ne facem noi de râsul lumii cu o asemenea centură insalubră ce înconjură orașul?
Ar mai fi ele multe de corectat în municipiu, fiindcă suntem departe de mama Viena cu care ne aseamănă unii. Centru Vienei este într-o stare perfectă: fațadele palatelor și ale tuturor clădirilor apar ca restaurate ieri, fără derapaje și fără înjositoarele afișe Cad ornamentele și tencuiala, iar prin rigole și pe lângă borduri nu vezi hârtii și peturi aruncate, cum nu le vezi nici pe autostrăzi, străzi sau  bulevarde, nici prin piețe.
Fotografiile din ziar și cele din galeria atașată ediției online a ziarului arată fără menajamente și fără retușuri o porțiune din centura de gunoaie care înconjoară orașul. Priviți un canton CFR – o ruină care tronează între gunoaie. Ca un făcut, și liniile de cale ferată atrag mi­zeriile ca un magnet.
Ziarul nostru urmează să parcurgă toată marginea orașului,  să semnaleze cele bune  și cele rele, până când se vor schimba în bine toate cele ce ne mânjesc obrazul. Vom primi oare titulatura de oraș verde? Suntem noi în stare de un asermenea titlu? Îl merităm? Asociația Pro Urbe are reprezentanți în Comisia de Urbanism și sprijină toate hotărârile și acțiunile care contribuie la ridicarea gradului de civilizație a Aradului, iar asociația, în întregul său, vine cu propuneri pentru îndreptarea situației. Avem însă convingerea că orice efort va fi zadarnic fără acțiunea hotărâtă a Primăriei și fără declicul care să deblocheze simțul civic și cel gospodăresc în fiecare arădean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.