Profesoara Anca Stoenescu, con­silier local municipal PSD Arad, consideră că emiterea Ordonanței de Urgență nr. 20/2016 de către Guvernul Cioloş afectează într-un mod sfidător, prin efectele sale, personalul auxiliar din învățământul preuniversitar. Structurată pe sche­letul unor hotărâri ale Guvernelor Boc și Ungureanu, măsura va induce consecinţe incalculabile pentru această categorie profesională.
„Poate că se cunoaşte mai puţin faptul că aceşti oameni, fără de care sistemul educa­țio­nal nu ar funcționa, nu au o mun­că deloc uşoară. Ea constă în introducerea zilnică de date pe diferite platforme informatice specifice şi completarea actelor de studii pentru fiecare absolvent în parte. Intrarea în vigoare a Ordonanţei, la care mă refer, va determina prin efectele sale scăderea cu 450 lei net a salariu­lui pentru personalul auxiliar din învățământul preuniversitar, fapt care spune foarte multe despre iresponsabilitatea unor măsuri adoptate de către Guvernul tehnocrat. O altă inechitate la care doresc să fac referire este propunerea doamnei Alina Gor­ghiu de a mări norma didactică. Ce legatură are norma didactică cu mărirea salariilor din învăță­mânt, în condițiile în care pe lângă procesul de învățământ, personalul didactic și auxiliar participă la toate examenele naționale, olimpiadele şi alte activităţi de profil școlare și extra­școlare. Ca să nu mai pomenesc de programele de formare, majoritatea suportate financiar de ei. Cred că co-preşedintele PNL are o problemă în a pricepe că procesul de învățământ constă în 18 ore norma de predare și 40 de ore pe săptămână, timpul petrecut efectiv de profesori în școală.
În încheiere am o întrebare pentru  Guvernul Cioloş și anume: Unde sunt cei 25% pe care PD-L, pardon PNL,  i-a reținut din banii bugetarilor, pentru a susține chel­tuiala publică? Probabil acolo, unde vor fi și acești bani pierduți, prin Ordonanţa neoportună,  emisă in timpul vacanței de Guvernul Cioloș”, afirmă prof. Anca Stoenescu, consilier local municipal PSD Arad.
(G.C.)

Recomandările redacției