Poate părea greu de crezut, dar din puţinul pe care îl avem, reuşim să risipim foarte mult, mai ales la capitolul alimente. Statisticile arată că din totalul alimentelor pe care le arun­căm 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume şi 20% pâine.
Mâncare gătită
În cazul mâncării gătite, câteva caserole pot fi soluţia ideală de păstrare pentru mai mult timp. Într-o perioadă în care nu avem timp de gătit sau bugetul este pe terminate, o astfel de porţie salvatoare poate rezolva un prânz de familie. Metoda se poate aplica în cazul oricărui preparat gătit, de la ciorbă, la friptură sau legume.
Fructe
În fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate. Pentru a le face să dureze mai mult, depozitaţi-le, curate şi uscate, într-un loc rece, întunecat şi bine ventilat, încercând să le aşezaţi astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. Le mai puteţi transforma în sucuri naturale, pe care le puteţi consuma proaspete sau le puteţi congela.
Legume
Cartofii trebuie ţinuţi într-un loc întunecat, ca să reziste mai mult. Dacă au deja câteva săptămâni sau chiar luni, pot fi preparaţi, apoi congelaţi în porţii. Mai mult, există prăjituri din cartofi şi tot felul de piureuri sau bulete, care se pot face adăugând doar câteva ingrediente uzuale. Cartofii mai pot fi fierţi şi apoi tăiaţi felii şi congelaţi, pentru o cină rapidă.
Pâine
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condiţiile în care pâinea se păstrează foarte bine îngheţată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru şniţele, găluşte cu prune ori bu­dinci.
Lapte
Laptele este ideal de inclus într-un smoothie de fructe pentru micul dejun, într-un sos alb sau în budinci. Poate fi transformat foarte uşor în lapte bătut, doar amestecând laptele proaspăt cu un iaurt natural, păstrându-l la frigider pentru câteva zile şi agitându-l din când în când. Când „se prinde” poate fi fiert şi strecurat, pentru a se obţine din el caş proaspăt. Proaspăt, poate fi păstrat foarte bine şi la congelator.

Recomandările redacției