Autoritățile județene s-au pus pe treabă în ceea ce privește promovarea turismului arădean. Este un lucru cât se poate de bun, în condițiile în care județul are câte ceva de oferit potențialilor turiști, iar atracțiile sale nu au prea fost puse în valoare până acum.
După cum am fost informați, la Târgul Național de Turism de la Romexpo au fost promovate programele „City Break în Arad“, care propun trasee turistice scurte în municipiu și județ pentru cei pasionați de turismul cultural, gastronomic, agroturism, ecoturism; „Sărbătorile Pascale în Podgoria Aradului“, cu degustări de vinuri din Podgorie și prezentarea circuitului Drumul Vinului, cu cramele istorice din județul Arad. Autoritățile locale au mai ținut să ne informeze că în cadrul ediției din acest an a Târgului Național de Turism vor mai fi prezentate ca oferte turistice arădene „Lacul Ghioroc, litoralul din Vestul României“, „Turism Arădean prin Circuite Culturale“, „Experiențe Naturale în Parcul Natural Lunca Mureșului“, „Turism Gastronomic“ și „Turism Ecumenic“. Din câte am văzut, nu se pomenește niciun cuvânt despre Moneasa și potențialul său turistic, dar acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că între Primăria Moneasa, condusă de social-democratul Nuțu Herbei și conducerea liberală a județului există un conflict cu privire la cei care ar trebui să se ocupe de stațiune.  Dar faptul că nu se vorbește nici despre Ștrandul Neptun, prezentat pe site-ul Recons, societate care-l administrează ca „unul dintre cele mai spectaculoase locuri de agrement din Europa“, ștrand care este al doilea ca mărime de pe continent situat lângă o apă curgătoare, mă face să mă gândesc la tot felul de lucruri. Asta, în condițiile în care, în timpul Administrației Falcă, Ștrandul Neptun a decăzut foarte mult din punct de vedere al numărului de vizitatori. Zona de agrement de acolo, care l-a sfârșitul anilor ‘90, începutul anilor 2000 putea să rivalizeze cu Băile Felix, stațiune aflată pe locul al doilea, după litoral, ca număr al locurilor de cazare, și chiar cu stațiunile de pe litoral, a fost lăsată și chiar ajutată să moară. Dacă în perioada de glorie a ștrandului, acesta era luat cu asalt, în se­rile de vară, în special de tinerii care doreau să bea un suc sau o bere cu prietenii, în ultimii ani, a cam rămas pus­tiu, iar tinerilor nu le mai ră­mâne decât să iasă pe la birturile de fițe de pe centru, cu terasele amplasate pe trotuar, parcă în ciuda pietonilor, care s-au dezvoltat într-un mod greu de înțeles.
Că nici acum, în cel de al 12-lea ceas, nu se dorește revitalizarea ștrandului este un lucru cât se poate de clar, având în vedere că niciunul dintre programele prezentate la Târgul de Turism de la
Romexpo nu îl vizează, sau cel puțin nu am fost informați noi despre acest fapt. Păcat, pentru că alături de Lacul Ghioroc și alte atracții turistice din zonă, Ștrandul Neptun ar putea reprezenta un pilon al dezvoltării turismului arădean, fie el și de city break. Dar poate administrația locală are alte planuri…

Recomandările redacției