Strategia culturală a Aradului pentru următorii zece ani

0
449

Strategia culturală a municipiului Arad, prima elaborată pe termen lung, urmează să ghideze acțiunea și dezvoltarea culturală a orașului pentru următorii ani, indiferent de rezultatul competiției pentru obținerea titlului Capitală Europeană a Culturii 2021.
Aceasta este concluzia care s-a desprins la finalul dezbaterii publice care a avut loc zilele trecute şi care a avut ca temă primul document strategic privind Strategia Culturală a Municipiului Arad 2015-2025.
Această dezbatere publică a fost găzduită de Claudia Macra și mediată de Oana Radu, din partea Asociației Film ETC., care a coordonat elaborarea documentului strategic, a prezentat metodologia, dar mai ales concluziile și recomandările care se regăsesc în acest document.
Intervențiile venite din public, mai degrabă decât a aduce completări, au pus în evidență anumite prevederi utile care se regăsesc deja în strategia elaborată, precum necesitatea de a slăbi radical presiunea de a finanța evenimente culturale strict prin intermediul administrației publice locale, nevoia de a dobândi instrumentele necesare pentru a atrage fonduri private și nevoia de dezvoltare a competențelor în acest sens, deciziile strategice cu privire la accesul gratuit la evenimente culturale versus accesul cu plată, găsirea unor soluții pentru o exploatare mai eficientă a patrimoniului imaterial, precum și deschiderea strategică înspre dezvoltarea unui spațiu multicultural.
Publicul prezent a reacționat pozitiv în privința direcțiilor oferite prin intermediul acestei strategii.
A fost notat, de asemenea, faptul că este prima strategie culturală pe termen cu adevărat lung și că în urma procesului consultativ zonele de necesitate și potențial au fost foarte precis reperate, însă adevărata provocare începe doar în acest moment, în care vom începe procesul de implementare.
Documentul strategic a fost elaborat în urma procesului de analiză și consultare cu o largă paletă de actori culturali din Arad, precum și pe baza  sondajului privind practicile culturale ale arădenilor, proces coordonat în perioada aprilie-august 2015 de Asociația Film ETC.
Acesta poate fi consultat atât pe site-ul Primăriei Municipiului Arad, cât și în pagina web, creată special, pentru acest proces, .
Paula Bulzan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.