strategieStrategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014 – 2020, în versiunea a doua consultativă a intrat din nou în dezbatere, la Consiliul Judeţean. Pe marginea acesteia au existat discuţii tensionate, dar constructive, privind ce ar putea fi îmbunătăţit şi ce lipseşte. În cadrul dezbaterii, reprezentanţii companiei care au elaborat proiectul de strategie au explicat că, la nivel de unitate administrativă, primăriile riscă să rămână fără fonduri pe proiecte de investiţii, dacă nu vor avea o strategie locală de dezvoltare, pentru localitate.
La această dezbatere au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale, ai mediului academic, mediului de afaceri, ai societăţii civile şi ai mediului politic.  „Strategia de dezvoltare a judeţului fusese expirată, ca atare s-a elaborat o nouă versiune de strategie până în 2020. Astfel, pentru a cuprinde solicitările şi propunerile din toate domeni-ile – mediu de afaceri, politicieni, instituţii – dezbaterea stra­tegiei s-a prelungit perioada de dezbatere. Trebuie stabilită o viziune de dezvol­tare bine argumentată. Es­- timez că în cursul lunii octombrie, în şedinţa ordinară a Consiliului Jude­ţean, vom adopta acest document, care până atunci se află la transparenţă decizională“, susţine Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad.
Primăriile riscă să piardă bani pe proiecte
Strategia de dezvoltare a judeţului va fi inclusă în strategia de dezvoltare a regiunii de vest. „Strategia de dezvoltare trebuie să fie corelată cu strategia de dezvoltare pe regiunea vest. (…). Stra­tegia trebuie să asigure transparenţă pentru cheltui­rea banilor publici. Alocă­rile pentru dezvoltare trebuie să se facă ţinându-se cont de această strategie. Această strategie trebuie să fie un instrument de lucru pentru tot“, a explicat Radu Onofrei, directorul companiei de consultanţă care a elaborat proiectul de strategie.
Acesta a mai vorbit şi despre necesitatea elaborăriiunei strategii. „Din păcate, doar un sfert din primăriile judeţului au elaborată o strategie de dezvoltare locală. Mulţi primari spun că există strategii pentru Grupurile de Acţiune locală, dar nu le putem compara cu o strategie de dezvoltare locală. Galurile vizează doar dezvoltarea pe anumite dome­nii. Primările care nu au elaborată o strategie locală riscă să nu primească finanţare pe diferite programe, întrucât obiectivele pentru investiţii nu sunt cuprinse într-o strategie“, a mai spus Radu Onofrei.
Discuţii tensionate pe tema strategiei
În strategie, punctual, se precizează atât aspectele pozitive pe domenii, cât şi problemele, lacunele şi unele nece- sităţi. Concentrarea industrială din judeţul nostru clasează Aradul printre primele judeţe în acest domeniu. Cu toate acestea este nevoie de diversificarea şi consolidarea mediului de afaceri, precum şi de înfiinţarea de incubatoare de afaceri, stimularea domeniului agricol şi de inovare. De asemenea, este necesar ca resursele judeţului să fie mult mai bine valorificate. Pe învăţământ este prevăzută sprijinirea sistemului edu­- caţional la cerinţele angajaţilor. Reabilitarea clădirilor, îmbunătăţirea reţelei de transport public sunt alte puncte, modernizarea infrastructurii pe sănătate, derularea sistemului de management sunt alte puncte prioritare din strategie.
Cum era de aşteptat, în dezbatere s-au iscat şi discuţii contradictorii. „Nu văd o viziune clară a strategiei. Spre exemplu, Tricotaje Ineu este în faliment şi nu mai are peste 1.000 de angajaţi de foarte mult timp, numărul acesta de angajaţi fiind precizat în strategie.  De unde aţi luat această cifră, din moment ce firma este de două luni în faliment. Nu e bine să facem copy – paste pentru date“, a spus consilierul judeţean Florin Tripa.
„Strategia a fost elaborată înainte ca firma să intre în faliment, iar această informaţie va fi actualizată în strategie, întrucât nu este documentul final“, a fost răspunsul companiei care a elaborat strategia.
S-au discutat şi aspectele care necesită prevăzute pe domeniul educaţiei şi cercetării. „Nu sunt suficiente prevederi pentru mediul academic. Am vrea să facem propuneri pentru ca judeţul să aibă un club al studenţilor“, a spus profesorul universitar Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Acest format nedefinitivat al strategiei de dezvoltare a judeţului  poate fi consultat pe site-ul Consiliului Judeţean Arad www.cjarad.ro la secţiunea transparenţă decizională.

Recomandările redacției