Strigăt de ajutor: Patronatul arădean cere politicienilor ca firmele româneşti să nu mai fie discriminate

0
291

Conducerea Filialei Arad a Confe­deraţiei Partonatul Român se arată  îngrijorată de lipsa de viziune a partidelor cu privire la viitorul țării. Reprezentanţii Patronatului arădean susţin că deşi au trecut aproape 27 de ani de la Revoluţie, politicienii continuă să se prezinte în faţa electoratului cu aceleaşi planuri  de guvernare nerealiste. Potrivit celor declarate de Marin Crişan, preşedintele filialei arădene a Confederaţiei Patronatului Român, mediul de afaceri autohton nu mai poate asista nepăsător la lipsa de strategie, de perspectivă, de responsabilitate și de onestitate în relația conducătorilor țării cu cei care asigură, într-o foarte mare măsură, salariile bugetarilor, ajutoarele sociale și celelalte cheltuieli făcute din banul public. Oamenii de afaceri care fac parte din această asociaţie consideră că niciuna dintre formațiunile care au intrat în lupta pentru un loc în Parlament nu i-a convins că are o strategie eficientă,  că pregătesc acțiuni pe termen scurt și mediu care să scoată antreprenoriatul român din blocajul în care se zbate.  „Oamenii de afaceri români își doresc ca țara să fie condusă pe principiul meritocrație iar răspunderea să fie statuată pentru toate funcțiile din instituțiile statului și din deconcentrate, să se termine, odată pentru totdeauna, cu propunerile politicianiste, cu proiectele niciodată duse la capăt, uitate imediat după preluarea puterii în stat, cu permanentele modificări, pe toate planurile, odată cu fiecare schimbare a componenței Legislativului și a Executivului. De asemenea trebuie ca odată pentru totdeauna, să fie instituită responsabilitatea directă: ai greșit, răspunzi, deoarece  până acum aproape nimeni nu a răspuns pentru cheltuirea nechibzuită sau cu rea-intenție a banului public, pentru înstrăinarea resurselor de toate felurile, pentru lichidarea unor unități care – bine administrate – ar fi putut aduce plus valoare”, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patrona­tului Român.
Multinaţionalele sunt
favorizate, iar firmele româneşti trag ponoasele
Mai mult, trebuie spus că antreprenorii români au ajuns să se simtă discriminaţi în propria lor ţară, în condiţiile în care instituţiile de control pun tunurile pe ei, în timp ce multinaţionalele au parte de un tratament preferenţial. Astfel, oamenii de afaceri români doresc încetarea  abuzurilor şi a presiunilor fîăcute de instituțiile statului.
„În acest moment există  67 de instituții cu atribuții de control calibrate la nivel național, dar acționează doar asupra a 30 la sută din mediul de afaceri, adică asupra firmelor autohtone, prea mici și prea slabe în comparație cu multinaționalele și corporațiile mereu și cu ostentație intangibile. Viitorul Ro­- mâniei depinde de deciziile legislative și de măsurile Executivului, motiv pentru care mediul de afaceri cere partidelor care vor participa la alegerile din decembrie un semnal hotărât că lucrurile  nu vor mai continua ca până acum iar decidenții de la nivel național îşi vor asuma și vor răspunde punctual de aplicarea celor mai bune soluții economice și sociale pentru ieșirea din starea catastrofală în care se află mediul de afaceri autohton. Partidele au făcut și fac, în această perioadă, nenumărate propuneri, au diverse inițiative în numele antreprenorilor, dar fără să-i consulte, fără să le ceară părerea tocmai celor care se confruntă zi de zi cu realitatea economică. Filiala Arad a Confederaţiei Patronatul Român a fost şi este mereu deschisă dialogului cu toate forţele politice şi toţi factorii decidenţi care au drept obiective dezvoltarea capitalului autohton, reducerea fiscalității, debirocratizarea, descurajarea abuzurilor și a presiunii inadecvate a organismelor statului asupra producătorilor români de bunuri și servicii, prezervarea și creșterea numărului de locuri de muncă, institurea unui dialog social real și constructiv în cadrul unui sistem tripartid cu reprezentanți a căror legalitate este dovedită și confirmată”, susţine Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatul Roman.
La rândul său, vicepreşedintele Marcel Măinescu susţine că politicienii trebuie să facă ceva până nu este prea târziu. „Nu mai avem timp și nici starea necesară ca să constatăm, după alți patru ani, că ne-am ales din nou cu promisiuni deșarte. Liderii partidelor trebuie să înțeleagă că doar asumându-și prevederi legislative logice, numai îndreptând urgent ceea ce a fost legiferat greșit, pot căpăta încrederea populației și, în special, pe cea a mediului de afaceri autohton. Fără acestea și fără demnitate națională, un stat de drept nu poate funcționa”, afirmă Marcel Măinescu.
(L.Ş.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.