Carmen Şatran (fostă Bejan), autoarea renumitei crime din căminul Universităţii de Medicină din Timişoara, comisă în august 2009, condamnată la 19 ani şi opt luni de închisoare a fost propusă pentru eliberarea condiţionată

Aceasta a fost arestată în 2009 pentru macabra crimă comisă în căminul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara şi condamnată în 2014 la 19 ani şi opt luni de închisoare, Carmen Şatran (fostă Bejan) a executat trei pătrimi din pedeapsă, ceea ce îi permite să fie propusă pentru eliberarea condiţionată, scrie adevărul.ro.

Scurt istoric:

Totul a început cu povestea de dragoste dintre arădeanca Carmen Bejan şi Raul Florea originar din Hunedoara, în vara anului 2009 când aceștia se aflau în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. La vremea aceea cei doi și-au închiriat o cameră într-un cămin pentru a locui pe perioada restanțelor.

Cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat pentru a face rost de bani pentru examene, însă lucrurile au degenerat după ce bărbatul a intrat în camera de cămin.

În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat. Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze, reamintește adevărul.ro.

Crima odioasă a fost descoperită chiar de paznicul căminului care a alertat poliția după ce a descoperit urmele de sânge pe holul căminului.

La proces, tinerii au încercat să dea vina unul pe altul. În cartea „Cărare spre abis”, publicată din închisoare, Sergiu Florea a povestit cum „Karla” a înjunghiat victima: „Mă întinsesem, gândindu-mă la potențialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori”.

Sentința finală din acest dosar a fost pronunțată de Curtea Supremă în 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa studenților a fost redusă cu patru luni, rezultând o pedeapsă finală de 19 ani și opt luni de închisoare.

Judecătoria Gherla a respins cererea de eliberare condiționată a condamnatei pentru omor

Comisia pentru eliberări condiţionate de la Penitenciarul Gherla, acolo unde este închisă Carmen Şatran, a propus eliberarea condiţionată, iar conducerea penitenciarului a transmis cererea Judecătoriei Gherla. La şedinţa de judecată în care s-a pus în discuţie eliberarea sa condiţionată, Carmen Şatran, care execută în momentul de faţă pedeapsa în regim deschis, a cerut să fie eliberată condiţionat spunând că „a participat la cursuri şi şi-a dat seama de gravitatea faptei”, anunță site-ul citat.

Totuși, Judecătorul a considerat că, deşi Carmen Şatran a adunat numărul de zile care i-ar permite eliberarea, acest lucru nu a convins judecătorul că este suficient pentru a elibera condamnata.

Judecătorul a arătat în sentinţa de respingere a cererii de eliberare condiţionată că, potrivit legii, condamnatul care îndeplineşte condiţiile „poate fi liberat condiţionat”, ceea ce înseamnă că „instanţa nu este obligată să dispună liberarea condiţionată, putând aprecia de la caz la caz dacă această măsură este benefică condamnatei şi societăţii”.

Liberarea condiţionată nu este un drept al condamnatului, ci o facultate, o vocaţie, o posibilitate a instanţei de executare ce trebuie să ia în considerare toţi factorii ce ţin de persoana condamnatului şi comportamentul acestuia, simpla executare a fracţiei obligatorii de pedeapsă neputând atrage în mod automat acordarea beneficiului în discuţie”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Gherla.

Hotărârea nu este definitivă, fiind deja contestată. Decizia finală o va pronunţa Tribunalul Cluj, unde cazul este programat să fie discutat în 2 decembrie 2021.

Carmen Șatran a adunat sute de zile muncite în Penitenciarul Gherla

Penitenciarul Gherla a menționat că tânăra condamnată pentru uciderea şi tranşarea lui Trifu Schrott, trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a putea fi pusă în discuţie eliberarea sa condiţionată.

Iar până în 9 septembrie 2021, în momentul în care dosarul acesteia a fost analizat de comisia de eliberări condiţionate din penitenciar, Carmen Şatran a împlinit 4.422 de zile de detenție.

Totodată, aceasta a obținut alte 540 de zile pe baza legii recursului compensatoriu, care le oferă zile de libertate deţinuţilor cazaţi în condiţii improprii plus alte 428 de zile obținute prin muncă

Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raportul comisiei de eliberări condiţionate din Penitenciarul Gherla.

Recomandările redacției