Tinerii studenți vor să învețe mai multe despre Master planul pe apă canal, derulat la nivel de Arad.

Studenţi ai Facultăţii de Industrie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu au facut o vizită la Staţia de Epurare. 16 tineri, studenti în anul I la Ingineria Sistemelor Biotehnice si Ecologice si în anul II la Protecţia Mediului si a Consumatorului au participat la o oră de aplicaţii pe teren, în cadrul Staţiei de Epurare a oraşului, situată pe Calea Bodrogului. Iniţiativa a veni chiar din partea studenților, care au dorit să vadă procesul şi fluxul tehnologic iar specialiştii Staţiei de Epurare le-au explicat în ce constă procesul de epurare a apelor uzate.

Astfel, apa care este folosită atât de către populaţie, dar şi în industrie este colectată de sistemul de canalizare al oraşului după care este direcţionată în Staţia de Epurare a oraşului în vederea tratării. După tratare este deversată în emisar, adică în râul Mureş. Arădenii folosesc în medie 800.000 m3 de apă pe lună.

Staţia de Epurare a fost construită în 1968 şi a cuprins doar treaptă mecanică cu decantare primară. Staţia a fost moderinzată în 1984 cu treaptă biologică, cuprinzând bazinele de aerare cu nămol activ, decantoarele secundare şi staţia de pompare a nămolului de recirculare. Pentru ca această staţie să devină mult mai performanţă şi pentru a-i mări capacitatea, ea a fost reabilitată prin intermediul Măsurii ISPA 2000/RO/16/P/PE/011 “Reabilitarea Facilităţilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea râului Mureş, localizată în Arad, judeţul Arad” , a cărei valoare a fost de peste 16 milioane de Euro din care 75% din contribuţie ISPA iar 25% cofinanţare prin împrumut BERD făcut de S.C. Compania de Apă Arad şi garantat de Consiliul Judeţean Arad.

Reabilitarea Staţiei de Epurare Arad a fost încheiată în 2010 iar investiţia asigură reducerea masivă a poluării, apa rezultată fiind curată şi inofensivă pentru flora şi fauna râului Mureş.

Recomandările redacției