Studenții de anul IV de la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, sub îndrumarea conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și profesor la UVVG, au participat la reconstituirea crimei săvârșite în orașul Lipova, județul Arad, în luna martie, unde o neînțelegere dintre doi frați gemeni s-a soldat cu înjunghierea unuia în zona inimii. 

Reconstituirea a avut ca speţă următoarele: „În dimineața zilei de 19.03.2019, în jurul orelor 11.00, pe fondul unei dușmănii existente între cei doi fraţi gemeni, în legătură cu moștenirea casei părintești, suspectul A.N. i-a aplicat o lovitură mortală cu cuțitul, în zona inimii celuilalt frate, victima A.S. în vârstă de 52 de ani – care deja avea intabulată jumătate din proprietate şi a venit să îşi exprime nemulţumirea în legătură cu faptul că plătea singur cheltuielile de întreținere, inclusiv curentul electric. Lovitura cu cuțitul aplicată victimei i-a provocat o leziune gravă penetrantă, care a determinat o puternică hemoragie internă. Victima a fost transportată de urgență la Spitalul Oraşului Lipova, iar apoi, când s-a încercat transferul la Spitalul Clinic Judeţean Arad, cu salvarea, deși s-a încercat resuscitarea acestuia, pe drum a decedat”.

La reconstituirea crimei, coordonată de conf. univ. dr. Pavel Palcu, studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice au avut posibilitatea de a participa efectiv la reconstituirea crimei. Astfel, studentul Dubeștean Răzvan a luat locul suspectului, studentul Ţica Daian a reprezentat victima, iar studenta Varvari Cosmina a luat locul matorului ocular. Din rândul studenților s-au ales şi martorii asistenţi, care au fost prezenţi la bună desfășurare a activității de reconstituire și evitarea unor disfuncționalități.

Conf. univ. dr. Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și cadru didactic la UVVG, a precizat: „Am procedat la refacerea artificială a evenimentului petrecut în lună martie, anul curent, când inculpatul și-a omorât fratele geamăn. Am reconstituit în întregime faptele şi împrejurările, mai ales că trebuia să verificăm atât declarația inculpatului, cât și declarația unui martor ocular. În final inculpatul a recunoscut fapta, a dat relații concrete, iar în ceea ce priveşte calificarea juridică, aceasta va fi schimbată din omor calificat în omor cu agravantă, infracțiune prevăzută de articolul 77 litera h), disputa dintre cei doi fiind în legătură cu averea. Ca de obicei, am avut studenții Facultăţii de Ştiinţe Juridice pe post de martori asistenți, martori asistenţi calificați, care trebuie să vegheze la respectarea Codului de Procedură Penală”.

Sub îndrumarea domnului profesor Pavel Palcu, am participat, împreună cu colegii mei, la reconstituirea unei crime care a avut loc la Lipova. În articolul 130 din Codul de procedură penală se prevede că organul de urmărire penală sau instanța de judecată, dacă găseşte necesar pentru verificarea şi precizarea unor date, poate să procedeze la reconstituirea la fața locului, în întregime, sau în parte, a modului şi condițiilor în care a fost săvârșită infracțiunea. Reconstituirea este o reproducere artificială a unor împrejurări a căror veridicitate trebuie verificată. Îi mulţumesc domnului profesor Palcu care mi-a dat șansa să particip la această activitate, având în vedere că tema mea de licență este chiar reconstituirea. Criminalistica este frumoasă din toate punctele de vedere şi foarte interesantă”, ne-a spus studenta Soriţău Andreea.

Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest «Vasile Goldiș» din Arad au participat la o reconstituire – reconstituirea unei crime dintre doi frați din orașul Lipova – împreună cu domnul procuror criminalist Pavel Palcu şi cu poliţiştii, criminaliștii şi avocaţii care se ocupă de acest caz. Noi, studenții, am fost cei care am avut ocazia să vedem astfel cum decurge o reconstituire, asta deoarece domnul procuror criminalist Pavel Palcu este și cadru universitar. Am mai participat împreună cu dânsul la astfel de activităţi, care pe noi, ca viitori practicieni în domeniu, ne ajută foarte mult și ne face să vedem practic cum ar trebui să lucrăm pe teren atunci când vom profesa. Sunt mândră de colegii Varvari Cosmina, Vas Bianca, Vlad Ilie, Călin Andreea, Soriţău Andreea, Cirin Bianca, Cenădan Radu, Poleac Alexandru, Meleg Denis Alexandru, Stănilă Bianca Patricia, Sebastian Horga, Tipei Teodora, Ţica Daian, Mandaji Raluca, Pantea Alexandru, Ştefănie Giorgiana, Furdea Cosmina, Dubeştean Răzvan, care au venit şi în afara oraşului să poată participa la un astfel de eveniment, care pentru noi înseamnă de fapt o lecție în plus”, a precizat studenta Paula Cismaş, șefa de anul IV, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a UVVG.

Recomandările redacției