Inspectoratul General pentru Imigrări a inițiat o campanie de informare online a cetățenilor străini aflați la studii care doresc să defășoare activități lucrative și a angajatorilor cu privire la condițiile în care pot angaja/detașa cetățeni străini pe teritoriul României. Campania are ca scop creșterea gradului de informare cu privire la oportunitățile oferite pe acest sector și conștientizarea riscurilor la care se expun în situația nerespectării prevederilor legale.
Pentru a veni în sprijinul angajatorilor aflați în căutarea forței de muncă, dar și a studenților cetățeni străini care doresc
să-și completeze veniturile, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au inițiat o campanie de informare online, cu privire la condiţiile în care străinii pot presta activităţi lucrative pe teritoriul României, precum și drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajați sau angajatori.
Scopul acestui demers este de a crește gradul de informare cu privire la oportunitățile oferite pe acest sector, cât și de conştientizare în rândul angajatorilor, persoane fizice sau juridice, cu privire la riscurile la care se se expun în situația nerespectării prevederilor legale privind angajarea sau detașarea unui cetățean străin în România.
Astfel, pentru evitarea situațiilor de risc, Inspectoratul General pentru Imigrări a pus la dispoziția celor interesați un set de materiale informative, în cadrul cărora sunt prezentate informații de bază, precum și ultimele noutăți legislative. Materialele vor fi diseminate de către polițiștii de imigrări grupului țintă și, de asemenea, pot fi accesate pe site-ul public disponibil la adresa www.igi.mai.gov.ro.
Cadrul normativ şi condiţiile în care cetățenii străini proveniţi din state terţe, non-UE, pot derula activităţi lucrative pe teritoriul statului român sunt stabilite de O.G nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, respectiv de O.U.G nr. 194/ 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
Conform datelor statistice, în primele nouă luni ale acestui an, au fost emise peste 18.600 de avize de angajare / detașare a lucrătorilor străini, cele mai multe pentru societăți comerciale în capitală și județele Constanța, Ilfov, Brașov, Iași, Timișoara etc. De asemenea, în prezent, pe teritoriul României se află peste 13.000 de studenți cetățeni străini.  

Recomandările redacției