SUA – alegeri cu valoare de referendum pentru Trump/Americanii își aleg reprezentanții în Congres la mijlocul mandatului

0
577

Americanii au fost chemați la urne marți, la alegerile la mijloc de mandat (midterm elections), pentru a-și desemna reprezentanții în Congres într-un scrutin care pare a fi mai mult a referendum cu privire la Donald Trump, care a divizat profund țara.

Democrații sunt prezentanți favoriți în sondaje pentru a câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își păstreze controlul în Senat. De asemenea, Trump ar trebui să își facă griji și cu privire la cum vor vota femeile, pentru că, potrivit unui sondaj, 62% dintre ele îi susțin pe democrați.

Primele secții de votare s-au deschis la 6.00 (11.00 GMT) în mai multe state de pe Coasta de Est a Statelor Unite.  Astfel, de la această oră, alegătorii pot vota în Connecticut, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Virginia, dar și în Kentucky.

Alegerile parțiale de marți vor stabili ocupanții unei treimi din numărul locurilor din Senat, ocupanții tuturor locurilor din Camera Reprezentanților, dar și 36 de noi guvernatori. Astfel, se va stabili cine va controla cele două camere ale Congresului până la viitoarele alegeri prezidenţiale din 3 noiembrie 2020.

O eventuală victorie a democraților ar afecta situaţia preşedintelui Trump, care va avea dificultăţi în aplicarea politicilor sale şi în campania electorală premergătoare cursei pentru un nou mandat la Casa Albă.

Față de un scrutin pentru alegerea președintelui, unde rata de prezență la urne depășește 60%, în cazul alegerilor intermediare rata de participare este, în general, în jur de 40%.

La doi ani după seara de 8 noiembrie 2016 care l-a propulsat, spre surpriza generală, pe miliardarul din New York la Casa Albă, democrații speră să-și ia revanșa politică, cel puțin parțial, înainte de finalul mandatului.

Chiar dacă numele lui nu figurează pe nici un buletin de vot, Trump va fi în mintea tuturor, fie a partizanilor săi entuziaşti, fie a detractorilor săi feroce.

Președintele septuagenar a făcut campanie până în ultimul moment, dominând mulțimile cu  sloganul ”Make America Great Again”.

„Securitatea și prosperitatea sunt în joc la acest scrutin”, a spus el luni seară la ultima sa întâlnire la Cap-Girardeau, Missouri, unde a fost însoțit de fiica sa Ivanka.

„Ceva se întâmplă și îmi aduce aminte de atmosfera de acum doi ani”, a spus, purtând aceeași faimoasă cravată roșie.

În joc sunt 435 de locuri în Camera Reprezentanților, o treime din Senat, dar și 36 de posturi de guvernatori.

Sondaje favorabile democraților

Democrații sunt favoriți în sondaje pentru a câștiga majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii ar trebui să își păstreze controlul în Senat.

Sondajele sunt prea strânse în 20 de circumscripții pentru a putea spune cu certitudine cine va fi câștigător, avertizează anchetele sociologice.

Ca un indiciu al marelui interes suscitat de aceste alegeri, peste 30 de milioane de buletine de vot au fost deja depuse luni în statele care permit votul anticipat sau prin procură, potrivit media americane.

Această cifră este net superioară celor circa 22 milioane înregistrate înainte de ziua votului în cadrul unei consultări electorale comparabile în 2014.

Alegerile la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în exerciţiu. La doi ani după sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, democraţii au suferit o înfrângere usturătoare, plătind îndeosebi pentru dezbaterile aprinse privind reforma din sistemul de sănătate.

Dar pierderea controlului în Camera Reprezentanţilor, în pofida cifrelor excelente din economia americană, ar fi o înfrângere personală pentru Donald Trump, atât timp cât a făcut din această consultare electorală un test privind notorietatea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.