După ani de aprigă dispută, reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, destinată să ofere, începând cu ianuarie 2014, asigurări de sănătate subvenţionate pentru milioane de americani, s-a concretizat marţi odată cu deschiderea înregistrărilor online, relatează AFP.

Această lege, adoptată în 2010, se află în centrul unei dispute bugetare cu majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor, care i se opune categoric. Republicanii au cerut, fără succes, amânarea punerii în aplicare a legii, supranumită ‘Obamacare’, făcând din aceasta o condiţie indispensabilă pentru încheierea unui acord asupra bugetului federal. Impasul în care se află discuţiile a provocat paralizia parţială a guvernului începând de marţi, notează agenţia de presă franceză.

‘Legea privind asigurările medicale accesibile (Affordable Care Act) merge înainte, finanţarea sa a fost deja făcută şi nu o puteţi întrerupe’, a declarat luni preşedintele Barack Obama, adresându-se republicanilor.

Potrivit datelor din 2010 ale Biroului de recensământ, peste 50 de milioane de americani nu au acoperire medicală. Dintre aceştia, 30 până la 33 de milioane vor beneficia de noul program de asigurări de sănătate al preşedintelui Obama până în 2016, care prevede crearea unor noi pieţe de asigurări de către guvernul federal în 36 de state, lăsând alte 26-27 de milioane fără acoperire, conform unei estimări a Biroului pentru buget al Congresului american (CBO).

‘Astăzi, odată cu lansarea acestui program, începe o nouă zi în care acoperirea medicală va fi mai accesibilă ca niciodată’, a scris marţi ministrul sănătăţii, Kathleen Sebelius, pe site-ul ministerului său.

‘Pot să vă spun că, în numeroase state din ţară, dacă sunteţi o tânără de 27 de ani fără asigurare medicală, puteţi cumpăra de pe aceste pieţe o acoperire foarte bună pentru un preţ mai mic decât factura dumneavoastră la telefonul mobil’, a explicat Obama săptămâna trecută, după cum aminteşte France Presse.

Potrivit unui raport al administraţiei Obama, preţul poliţelor de asigurare care acoperă 70% din costurile medicale se vor ridica la 328 de dolari pe lună, pentru o persoană. În cazul unei familii de patru persoane, cu un venit anual de 50.000 de dolari, preţul lunar va varia, în medie, de la 600 de dolari în Arizona la 1.069 de dolari în Mississippi.

Însă majoritatea persoanelor care cumpără aceste asigurări vor putea beneficia de subvenţii sub formă de credit fiscal.

Prima zi de înregistrări a provocat supraaglomerarea mai multor site-uri care oferă noile asigurări medicale. În statul New York, unde pagina de internet a primit două milioane de vizitatori în primele ore după lansare, responsabilii au ‘încurajat’ utilizatorii să încerce mai târziu, când vor fi rezolvate problemele tehnice.

 

 

(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției