Fostul vicepreşedinte al SUA Dick Cheney, unul dintre iniţiatorii dezvoltării reţelelor de supraveghere aflat în prezent sub tirul criticilor, le-a justificat existenţa amintind de atentatele din 11 septembrie 2001şi calificându-l drept ‘trădător’ pe cel care a vorbit despre interceptări, relatează AFP.

Dick Cheney, vicepreşedinte sub cele două mandate prezidenţiale ale lui George W. Bush, a amintit că acest program al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) fusese dezvoltat pentru că ‘noi am fost atacaţi (11 septembrie 2001) printr-un atac mai rău decât cel de la Pearl Harbor’, a declarat el pentru Fox News.

Există temerea că teroriştii ar putea să folosească în viitor ‘arme mai mortale decât în trecut’, între care armele nucleare, a adăugat el.

‘Dacă ne gândim că cineva ar putea introduce fraudulos un dispozitiv nuclear în SUA, este foarte important să avem informaţii despre inamicii noştri şi să stopăm un atentat înainte ca el să fie comis’, a spus Cheney.

Un program secret de supraveghere mondială a comunicaţiilor prin NSA a fost dezvăluit în weekend-ul trecut de un fost consultant, Edward Snowden, declanşând scandalul.

Evocând aceste critici, fostul vicepreşedinte american a afirmat că ‘ceea ce se spune despre faptul că noi avem toate informaţiile personale despre Tata Fanny sau Chris Wallace (jurnalistul de la Fox News care îl intervieva) sau despre oricine altcineva nu este adevărat, nu aşa funcţionează’ sistemul.

Dar a dezvălui sursele şi metodele înseamnă că ‘vă arătaţi ţintele adversarilor voştri, inamicului’. În consecinţă, omul care a relevat aceste practici, Edward Snowden, este un ‘trădător’, a spus Cheney.

‘Din memorie, este unul dintre cele mai grave cazuri când cineva care avea acces la informaţii clasificate a provocat o enormă daună securităţii SUA’, a estimat el.

 

Recomandările redacției