Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit joi cu liderii republicani din Camera Reprezentanţilor în încercarea de a găsi o soluţie pentru ieşirea din impasul bugetar ce afectează administraţia federală americană, dar întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat, iar liderul de la Casa Albă nu s-a pronunţat încă asupra propunerii liderului republican John Boehner de creştere temporară a plafonului datoriei în schimbul reluării negocierilor asupra bugetului, transmite agenţia EFE.

‘În urma unei discuţii asupra posibilelor opţiuni de urmat, nu s-a luat o decizie precisă. Preşedintele speră să se înregistreze noi progrese în negocierile cu membrii celor două partide’, se menţionează într-un comunicat transmis de Casa Albă.

La întâlnirea cu Obama, republicanii au prezentat un plan ce prevede ridicarea plafonului datoriei pentru o perioadă limitată de şase săptămâni, cerând în schimb ca în acest timp să poarte negocieri cu democraţii în vederea reducerii deficitului bugetar.

Obama nu a vorbit despre această propunere, în schimb liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a reafirmat că partidul său va negocia cu republicanii numai după ce aceştia vor accepta un acord privind ridicarea plafonului datoriei, care să permită reluarea activităţii administraţiei federale, suspendată de pe data de 1 octombrie. ‘Dacă administraţia se redeschide şi republicanii acceptă să crească limita de îndatorare, vom negocia în orice chestiune’, a spus Reid în faţa presei, după întâlnirea de la Casa Albă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a calificat propunerea republicanilor drept ‘un semnal încurajator’, dar a precizat că Obama preferă o soluţie pe termen lung pentru a rezolva ‘această criză artificială’.

După această întâlnire, liderul republicanilor, John Boehner, s-a abţinut de la orice comentariu, în timp ce alţi membrii republicani ce au făcut parte din delegaţia care l-a însoţit la discuţii s-au limitat să afirme că acestea au fost ‘utile’ sau ‘constructive’ şi că s-a convenit continuarea lor.

Democraţii şi republicanii trebuie să ajungă până pe 17 octombrie la un compromis în problema creşterii limitei legale a datoriei publice, altfel Trezoreria riscă să intre în incapacitate de plată. Republicanii au condiţionat până în prezent un vot favorabil pentru creşterea plafonului datoriei de amânarea reformei asigurărilor de sănătate, iniţiată de Barack Obama.

 

 

(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş)

 

Recomandările redacției