Sute de mii de funcţionari americani merg luni la serviciu fără să ştie dacă de mâine – marţi – va mai fi nevoie să se întoarcă la muncă, în condiţiile în care legislatorii au termen până la miezul nopţii să se pună de acord asupra unui buget provizoriu şi să împiedice o paralizie parţială a statului federal, relatează AFP.

La ora 18.00 GMT, Senatul american îşi reia lucrările în cadrul cărora este de aşteptat să respingă un proiect de buget adoptat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Camera Reprezentanţilor, ceea ce practic ar readuce negocierile în punctul de plecare, cu doar câteva ore înainte de începutul exerciţiului bugetar 2014.

Or, în lipsa alocării de împrumuturi noi, agenţiile federale ar putea fi puse în situaţia de a trimite în concediu fără plată peste 800.000 de angajaţi consideraţi ‘neesenţiali’ şi de a-şi reduce la minim efectivele, adică un ‘act de automutilare’, cum a formulat sâmbătă preşedintele Barack Obama în alocuţiunea sa săptămânală radiodifuzată.

Există, totuşi, şanse să se ajungă la un acord luni seara, pe ultima sută de metri, dar mulţi susţin că nu mai cred într-o astfel de posibilitate.

‘Ştim ce o să se întâmple. /Luni/ Senatul îşi va relua lucrările, iar poziţia Camerei va fi respinsă din nou şi ne vom găsi în faţa perspectivei de sistare a operaţiunilor guvernamentale, luni la miezul nopţii, marţi dimineaţa’, a declarat duminică pentru canalul CBS senatorul democrat Richard Durbin.

Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de buget pentru două luni şi jumătate, care ar asigura un răgaz până la 15 decembrie pentru negocierea unui buget oficial pentru 2014. Dar, la presiunile aleşilor care reprezintă mişcarea Tea Party, la textul adoptat de Cameră au fost adăugate două amendamente, privind amânarea cu un an a intrării în vigoare a unor aspecte-cheie ale legii de reformă a sistemului de sănătate promulgate de preşedintele Obama /2015 în loc de 2014/ şi respectiv suprimarea unei taxe asupra aparaturii medicale create de această lege.

Senatorii democraţi consideră această manevră drept o provocare, refuzând să se atingă de una dintre reformele majore din primul mandat al lui Barack Obama la Casa Albă.

În aprilie 2011, o confruntare similară a fost dezamorsată cu numai o oră înainte de data-limită, printr-un acord de finanţare pe şapte zile.

Sub spectrul primei paralizii federale din 1996, fiecare dintre tabere a încercat, duminică, ‘preventiv’ să câştige lupta pentru cucerirea opiniei publice.

‘Preşedintele însuşi susţine că va bloca statul federal dacă nu primeşte tot ce vrea în ce priveşte ‘Obamacare’ ‘, a afirmat pentru CBS senatorul republican Rand Paul. ‘După mine, acest lucru arată că preşedintele este intransigent şi refuză orice compromis’, a apreciat senatorul republican.

‘Strategia riscantă a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor nu vizează evitarea unei blocări a statului federal, ci este doar un subterfugiu pentru a arunca vina pe alţii, dar nu o să meargă’, a anticipat senatorul democrat Charles Schumer.

Un lider republican din Cameră, Kevin McCarthy, a lăsat în schimb să se înţeleagă că republicanii pregătesc un nou plan de salvare. ‘Cred că reprezentanţii vor înainta un text nou pentru a evita un blocaj şi a permite finanţarea statului federal, iar Senatul va mai avea de examinat şi alte câteva opţiuni’, a declarat acesta duminică pentru Fox News, fără a dezvălui însă strategia republicană.

Pe fondul incertitudinii privind bugetul Statelor Unite, principalele cotaţii erau în scădere luni la prânz la bursa din Tokyo.

 

 

(AS – autor: Mihaela Toth, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției