Statele Unite şi Uniunea Europeană nu au o strategie şi influenţă asupra ţările care au luat parte la Primăvara Arabă, în pofida ajutorului economic de miliarde de dolari oferit începând din 2011, se arată într-un raport al unui centru de studii american, citat miercuri de AFP.

„Statele Unite şi Europa trebuie să-şi demonstreze în continuare voinţa politică şi să dezvolte strategii durabile pentru a ajuta Egiptul, Tunisia, Libia şi Yemenul în tranziţiile lor democratice”, scriu două cercetătoare americane şi o expertă britanică într-un raport dur al Centrului Rafik Hariri pentru Orientul Mijlociu al Atlantic Council din Washington.

„Unele voci de la Washington şi Bruxelles se întreabă chiar dacă SUA şi UE au multe de oferit acestor ţări în tranziţie, comparativ cu ţările din Golf, care le aduc mulţi bani”, notează analiştii.

Danya Greenfield, Amy Hawthorne şi Rosa Balfour, care şi-au prezentat raportul în cadrul unui colocviu la Washington, susţin că „implicarea SUA şi a Europei este marcată mai degrabă de oboseală şi frustrare decât de energie şi speranţă” în faţa dificultăţilor proceselor politice din Egipt, Tunisia, Libia sau Yemen.

Fostă angajată a Departamentului de Stat american, Danya Greenfield afirmă că sprijinul pentru Primăvara Arabă nu mai este o ‘prioritate’ pentru SUA, cel puţin prin raport cu discursul ‘major’ al preşedintelui Barack Obama din mai 2011, care s-a angajat să desfăşoare „toate mijloacele diplomatice, economice şi strategice” pentru a sprijini procesul de democratizare.

În ceea ce priveşte politica europeană, aceasta „suferă, de asemenea, de o discordanţă între angajamente şi voinţa de a le pune în practică”, potrivit Rosei Balfour.

„UE nu are viziune strategică, deoarece priorităţile statelor sale membre sunt diferite: Franţa şi Marea Britanie sunt mobilizate asupra securităţii, Spania şi Italia – în special asupra migraţiei, Suedia, Olanda sau Polonia sunt mai degrabă implicate asupra tranziţiilor democratice”, se menţionează în raport.

Documentul nu sintetizează ajutoarele economice totale oferite în fiecare an de UE şi SUA ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Cea mai mare parte a asistenţei americane merge spre Egipt, cu un ajutor promis de un miliard de dolari, dintre care 190 de milioane au fost acordate în martie. UE s-a angajat de asemenea la un ajutor de 250 de milioane de euro pentru Egipt, la care se adaugă împrumuturi şi subvenţii de 750 de milioane de euro.

 

 

(AS – editor: Ionuţ Mareş, )

 

Recomandările redacției