Informaţiile din presă în sensul că Statele Unite ale Americii /SUA/ au spionat instituţiile europene nu trebuie să afecteze relaţiile dintre Washington şi Bruxelles, în pline negocieri privind un acord de liber-schimb, a apreciat Lituania, care a preluat luni preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene /UE/, transmite AFP.

‘Bunele relaţii politice şi economice SUA-UE nu trebuie să aibă de suferit’, a declarat la Vilnius pentru France Presse ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

‘Nu cred că ar fi prea productiv să se discute în baza unor informaţii din presă sau a unor documente secrete pe care nu le-a văzut nimeni’, a menţionat ministrul.

Negocierile privind un acord de liber-schimb sunt foarte importante şi fac parte dintre priorităţile preşedinţiei lituaniene a blocului celor 28, a dat asigurări Linkevicius.

El a insistat că un asemenea acord va ‘aduce beneficii directe celor două economii şi va contribui cu 0,4%-0,5% la creşterea PIB în Europa şi în SUA’, pentru a conchide că ‘ar fi preferabil să lăsăm deoparte emoţiile şi să tratăm problemele în mod constructiv’.

Cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit luni că serviciile secrete americane au spionat reprezentanţele Uniunii Europene din SUA şi 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, potrivit unor documente furnizate de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden. La finele săptămânii trecute, săptămânalul german Der Spiegel a relatat, citând tot documente furnizate de Snowden, că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile telefonice ale oficialilor UE şi au accesat calculatoarele instituţiilor europene cu ajutorul programului de spionaj electronic deconspirat recent de american. Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a solicitat în consecinţă un control asupra condiţiilor de securitate din sediile Comisiei.

 

(AS – editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției