Sub egida Federației Internaționale de Obstetrică și Ginecologie

0
222

* Specialiști la nivel internațional au conferențiat la Școala internațională de primăvară „Infertilitatea, o abordare holistică” organizată în premieră de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Fundația Științifică „Egon and Ann Diczfalusy”

presaUniversitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, organizează, în perioada 7-13 aprilie, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, în premieră națională, sub egida Federației Internaționale de Obstetrică și Ginecologie, Societății Române de Obste­trică și Ginecologie,  Facultății de Medicină din Szeged, Universității din Novi Sad, cu sprijinul Fundației Științifice „Egon and Ann Diczfalusy”, al Societății Româno Germane de Obstetrică Ginecologie, Consiliului Județean Arad  și Primăria Arad și a Centrului Cultural Județean Arad, Școala internațională de primăvară „Infertilitatea, o abordare holistică”.
În primele zile de cursuri teoretice şi aplicaţii practice, care s-au desfăşurat la cel mai înalt nivel, au fost aduse în faţa auditoriului informaţii de specialitate de ultimă oră. Studenţii de la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, din cadrul UVVG, alături de medici rezidenţi şi docto­ranzi în specialităţile obstetrică-gineco­logie, neo-natologie, anestezie-terapie intensivă şi medicină de familie din centre universitare din Arad, Oradea, Timișoara, București, au avut oportunitatea de a participa la demonstraţiile practice susţinute în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi de a audia lectori cu renume din ţară şi străinătate.
Lucrările internaționale din cadrul Școlii de primăvară „Infertilitatea, o abordare holistică” au fost deschise joi, 10.04.2014, în Aula „Magna Universitaria” din Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, de d-na prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, în prezența d-lui prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, a studenților, masteranzilor, doctoranzilor, postdoctoranzilor și a mai multor renumiți cercetători din Spania, Italia, Austria, Serbia, Ungaria, Germania și România – în domeniul infertilității, dar și al obstetricii și ginecologiei.
Dintre personalitățile marcante internaționale în acest domeniu prezente la Școala internațională de primăvară „Infertilitatea, o abordare holistică” îi amintim pe prof. univ. dr. György Bártfai, din cadrul Univerității din Szeged (Ungaria), preşedintele Fundaţiei „Egon and Diczfalusy”, Prof. univ. dr. Tihomir Vejnovic, şeful Clinicii de Obstetrică din Novi Sad şi profesor la Universitatea din Novi Sad (Serbia), a cărei tehnică de cezariană s-a prezentat la anul trecut, la UVVG, în premieră pentru România, prof. univ. dr. Giuseppe Benagiano, de la Universitatea Sapienza din Roma – ofiţer de rang înalt la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la Organismul Suprem al Obstetricii Ginecologice FIGO (Federaţia Internaţională de Ginecologie şi Obstetrică) – fost secretar la ambele organizaţii şi şef de programe la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum și Prof. MD, PhD Dieter Bettelheim – Austria, Prof. MD, PhD Luis Cabero – Spania, Prof. MD, PhD  José Calaf – Spania, Prof. MD, PhD Alexandra Enache – România, Prof. MD, Prof. MD, PhD Luca Gianaroli – Italia, Prof. MD, PhD Márta Katona – Ungaria, Prof. MD, PhD Vesna Kopitovic – Serbia, Prof. MD, PhD Péter Kovács – Ungaria, Prof. MD, PhD Francesco Lombardo -Italia, Prof. MD, PhD Bogdan Marinescu – România, Prof. MD, PhD Milica Matavulj – Serbia, Prof. MD, PhD Ana Mitrovic Jovanovic – Serbia, Prof. MD, PhD Dorottya Mogyorósi – Ungaria, Prof. MD, Prof. MD, PhD Thomas Rabe – Germania, Prof. MD, PhD Dorel Săndesc – România, Prof. MD, PhD Márta Széll – Ungaria, Prof. MD, PhD Gyula Telegdy – Ungaria, Prof. MD, PhD Anna Veiga – Spania, Prof. MD, PhD Tihomir Vejnovic – Serbia, Assoc. Prof. MD, PhD Petru    Chitulea – România, Assoc. Prof. MD, PhD Marius Crain – România, Assoc. Prof. MD, PhD Gheorghe Furău – România, Assoc. Prof. MD, PhD Artur Bjelica – Serbia, Assoc. Prof. MD, PhD Aleksandra Trninić Pjević – Serbia.
Lectori invitaţi – Prof. MD, PhD Valerica Belengeanu, Prof. MD, PhD Dan Mihu, Prof. MD, PhD Maria Puşchiţă, Prof. MD, PhD Ioana Zoosin, Assoc. Prof. MD, PhD Dorin Grigoraş, Assoc. Prof. MD, PhD Felicia Ramoşan, Assoc. Prof. MD, PhD Ioana Sas, Dr. Tamas Bitó, Dr. Djordje Ilić, Dr. Vera Kovacevic, Dr. Mónika Eva Kovács, Dr. Andrea Suranyi, Dr. András Szilágyi, Dr. Janos Sztan, Dr. Attila Török, prof. univ. dr. Gheorghe Ciobanu; conf. univ. dr. Teodora Olariu, de la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a UVVG – directorul Spitalului Clinic Judeţean Arad,
Prof. univ. dr. György Bártfai, preşedintele Fundaţiei „Egon and Diczfalusy”, a subliniat că „Fundația „Egon and Ann Diczfalusy” a contribuit la organizarea Școlii internaționale de primăvară care este o idee excepțională pentru conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În cadrul școalii internaționale s-au  oferit cele mai noi informații pentru studenţii din cadrul universității și pentru colegii medici din România, din partea unor personalități din diferite țări, precum Spania, Ungaria, Serbia, Austria, care dețin cunoștințe internaționale. Felicit conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” pentru eforturile deosebite de a menține nivelul de învățământ și cercetarea științifică la cele mai înalte standarde internaționale”.
Prof. univ. dr. Giuseppe Benagiano, de la Universitatea Sapienza din Roma, a subliniat progresele Universității de Vest „Vasile Goldiș” realizate în ultimii patru ani de când vine cu deosebită plăcere la Universitatea arădeană. „Văd progrese și am aflat cu deosebită plăcere că,  la Universita­tea de Vest „Vasile Goldiș”, sunt aproximativ 1000 de studenți italieni. Am avut ocazia să cunosc câțiva dintre ei și sunt foarte fericiți să se studieze la această universitate. Astfel, mă declar și eu entuziasmat de a continua munca și colaborarea cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.
Prof. univ. dr. Tihomir Vejnovic, a precizat: „Colaborarea dintre Univer­sitatea din Novi Sad, Universitatea din Szeged și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este foarte importantă, iar pe viitor avem în vedere să continuăm și să aprofundăm acest parteneriat în domeniul educației și al științei”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Școala de primăvară a reproducerii umane organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” împreună cu Fundația „Egon and Ann Diczfalusy”, la care participă o serie de personalități și oameni de specialitate în acest domeniu, a trezit foarte mult interes, atât în rândul specialiștilor, cât și în rândul studenților. Sperăm să putem aduce argumente favorabile științifice în urma dezbaterilor și a temelor practice care s-au desfășurat la Clinica de Ginecologie și să putem aduce date importante privind cauzele infertilităţii, modalitatea de înlăturare a acestor cauze și moda­litățile de sporire a coeficientului demografic în Europa”.
Școala internațională de primăvară „Infertilitatea, o abordare holistică” va continua astăzi, 11,04.2014, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, cu ceremonia festivă de acordare a înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa, d-lui Prof. univ. dr. Giuseppe Benagiano de la Universitatea Sapienza din Roma.
Biroul de presă al UVVG
Daniel Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.