Sub protecția anonimatului și mustind de înțelepciune, un federal cu apucături de chibiț atacă public UTA; Balint asigură: „Nu ne este frică de nimic!”

0
360

A trecut aproape o lună de la decizia pe care Răzvan Burleanu (președintele FRF) a numit-o triumfător democratică din partea divizionarelor secunde de fotbal. Cu două excepții, Dunărea Călărași și Metaloglobus, colegele de campionat ale UTA-ei au optat pentru celebrul scenariu trei: „Înghețarea campionatului de la locul 7 în jos și play-off cu înjumătățirea punctelor între primele șase clasate”.
Dezavantajată clar din moment ce de la un avans de 11, 12 și 13 puncte a ajuns la 5 și 6 „lungimi de undă” de contracandidatele sale, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc și-a manifestat public nemulțumirea, dar a ales și calea legală în astfel de cazuri, un proces intentat Federaței Române de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, de la Lausanne.
„Încercare de a pune presiune pe ceilalți competitori?!”
Dintr-o dată, în joc, a intrat un anume angajat al FRF, care, sub protecția anonimatului, a emis judecăți de valoare despre un afiliat. Fie el și nemulțumit și cu dorința de a-și găsi dreptatea la forul elvețian. Pe baza rezultatelor înregistrate în turul campionatului, acest federal e convins că UTA-ei îi este teamă de Mioveni, Turris, FC Argeș, Petrolul și Rapid. O judecată de chibiț, am spune, nicidecum demnă de o funcție oficială la FRF. Dar, dacă tot nu-și spune numele, atunci are liber la fabulat.
„Având în vedere o adresă FIFA, cred că nu au nicio șansă. Ei au fost de acord să joace play-off / play-out, au militat pentru treaba asta și au spus că vor să joace restrâns, dar să li se lase punctele. Păi tu ce vrei, să-ți menți avantajul, dar vrei să joci doar cinci meciuri ca să rămâi sută la sută promovat? Aici este o presiune neloială, pe care ei o pun nu pe FRF, ci pe ceilalți competitori, de fapt. Este o încercare de a pune presiune pe ceilalți competitori, ceilalți colegi de-ai lor. Bă, oricum mă duc la TAS și dacă reușesc sau nu reușesc! Dacă luăm clasamentul și ne uităm pe meciurile disputate, în afară de Petrolul, ei nu au bătut pe nimeni. Asta e problema lor, de fapt. Că nu au bătut pe nimeni. Le e frică. Ei au bătut doar pe Petrolul, în ambele meciuri. Și aici e problema, faptul că vor juca împotriva unor echipe puternice, între ghilimele. Meritul lor, și nu poate nimeni să-l dea la o parte, este faptul că au reușit să se capaciteze cu echipele mici. Ei, dife­rența de puncte, au făcut-o cu echipele de acest gen. Au câștigat meciurile cu echipele mici, pe când ceilalți – nu. Ei, în etapa a 19-a, aveau patru puncte dife­rență. Diferența asta mare, de acum, au făcut-o în retur și cu un meci nejucat. Această diferență este și datorată faptului că ei au câștigat trei puncte la «masa verde» (n.r. – cu Sportul Snagov, chiar înainte de suspendarea campionatului) față de celelalte cinci adversare. Argeșul, de exemplu, a câștigat punctele astea pe teren, nu la «masa verde». Ba chiar, Snagovul a încurcat pe Rapid”, susține, pentru, federalul, care a dorit să-i rămână protejată identitatea.
Evaluare de „profesionist”
a șanselor UTA-ei la TAS…
Sursa Liga2.ro dă exemplu și câteva piste pe care UTA le-a putea urma într-un apel la TAS, doar într-una având șanse de câștig, însă, în această situație, ar apela la o „acțiune neloială” față de toți adversarii din Liga a II-a. Totodată, lansează și o întrebare pentru arădeni. Ce ar fi făcut facă FRF ar fi urmat exemplul altor țări și ar fi decis „înghețarea” com­- petiției fără ca cineva să promoveze. Din nou, remarcăm un limbaj superior, în sensul în care arădenii nu ar putea avea raționament, sau cum plastic se exprimă: „Dacă îi duce mintea…”, ca și cum înțelepciunea curge răuri râuri doar pe holurile și birourile Casei Fotbalului.
„Acum depinde și ce ceri la TAS. E foarte important. Dacă cer să fie declarați direct promovați sunt direct perdanți. Nu pot cere treaba asta, pentru că nu vor câștiga niciodată. La TAS primează meritul sportiv.
Dacă cer să rămână valabile toate punctele și să se joace tur / retur, atunci e altceva. Dacă îi duce mintea să ceară desfășurarea sezonului în integralitatea lui, e altă discuție. Dacă ei cer să se desfășoare cinci etape cu menținerea de puncte, atunci sunt perdanți direct. Dacă cer să se joace toate etapele, atunci este o acțiune neloială, pentru că majoritatea echipelor stau acum, în timp ce primele șase clasate se pregătesc.
Altceva. Dacă federația aplica o măsură, pe care o regăsim în alte campionate, și «îngheța» fără promovare și fără retrogradare, ce făcea UTA atunci? Dacă mergea la TAS în așa o situație atunci, chiar că nu avea nicio șansă. Pentru că era o măsură luată în situație de criză, dispusă de Guvernul României. Așa, li s-a dat șansa de a-și realiza obiectivul. Lucrurile au fost analizate foarte atent. Nu s-a luat o decizie doar de dragul de a fi luată. Aceste analize au durat o lună și jumătate și s-a analizat tot contextul”, a mai spus federalul.
Balint: „Nu pot sta indiferent
când observ că se încearcă
culpabilizarea noastră”
Cel puțin antrenorul UTA-ei, Laszlo Balint, a comentat timp de o săptămână decizia luată în seara zilei de 13 mai. Cel puțin de la reunirea lotului „roș-alb”, „principalul” arădenilor nu a mai dorit să aprofundeze subiectul, cu toate că a fost și este provocat periodic de televiziuni și publicații centrale. Până la urmă, Balint a spus clar că e treaba conducerii să facă demersurile pentru recuperarea punctelor pierdute și așa și este, timp în care stafful tehnic și fotbaliștii își văd de pregătirea play-offului ce debutează pe 4 iulie.
Însă, după cele apărute astăzi pe , tehnicianul Campioanei Provinciei a reacționat, subliniind clar: „Nu ne este frică de nimeni și de nimic”
„Am spus-o, și nu îmi stă în caracter să mă repet: nu voi mai comenta pe marginea deciziei FRF, mult mai important pentru mine este să mă concentrez pe ce avem de făcut în această perioadă pentru a ne atinge obiectivul. Cu toate astea, nu pot sta indiferent când observ că se încearcă culpabilizarea noastră, doar pentru faptul că încercăm să ne apărăm munca!
Nu credeam că o să se ajungă în situația în care un oficial al FRF să declare, chiar și sub protecția anonimatului, toate lucrurile pe care le putem citi în articolul atașat! Probabil sunt naiv, dar aveam impresia că fenomenul fotbalistic este unul în care îți asumi absolut tot ce zici și ce faci… Observ că și aceste declarații se bazează doar pe supoziții, pe «ce ar fi fost dacă», pe exerciții de imaginație. Realitatea este doar una: UTA avea 50 de puncte la momentul întreruperii campionatului, câștigate pe teren, la diferență de 9 puncte de locul 2 și 13 puncte de locul 6. UTA nu este de vină că Daco-Getica și Snagov s-au retras din competiție, la fel cum nu este de vină că alte pretendente la promovare au pierdut puncte cu echipe fără pretenții. Faptul că mergem la TAS să ne căutăm dreptatea, face parte din normalitate. Ce vor decide judecătorii Tribunalului de Arbitraj Sportiv, nu ne mai interesează, nici pe mine, nici pe jucătorii mei, pentru că noi vrem să obținem punctele necesare promovării pe teren, chiar și în aceste condiții! Dar e o chestie de principiu. Nu poți să muncești ca să obții ceva, să vină cineva să îți ia jumătate din rodul muncii tale, și apoi să stai cu mâinile în sân!
Încă un amănunt extrem de important: NU NE ESTE FRICĂ DE NIMENI ȘI DE NIMIC!!! Antrenez un grup de jucatori extraordinari, și suntem dispuși să ne luptăm pentru această promovare până la ultimul strop de energie! Da, ne vom lăsa și sângele pe teren, dacă este nevoie, vom da tot ce este mai bun din noi pentru a duce acest club în Liga 1! Avem încredere în noi, în munca noastră de zi cu zi, și vom răzbi în ciuda tuturor obstacolelor! Suntem cu fruntea sus, pentru că avem principii, pentru că suntem conștienți de responsabilitatea pe care o purtăm reprezentând culorile clubului fondat de baronul Francisc Neuman. Respectăm toate echipele angrenate în acest play-off, le respectăm tradiția, suporterii, însă noi vom intra pe teren doar cu gândul la obiectivul nostru!” – e mesajul antrenorului UTA-ei pe contul personal de Facebook.
În loc de concluzii
Cum putem interpreta această „ieșire în decor” a unui federal? Atât cât ne duce mintea, simțim că teama de a cădea prost în fața forurilor ce conduc fotbalul european este mai degrabă în tabăra Federației. Cum să fie altfel, când pe masa TAS ajung două acțiuni similare, din eșaloane diferite din România? Se știe că pe lângă UTA și Progresul Spartac a decis să meargă la Lausanne pe motiv că a fost obligată, chiar și mai puțin democratic ca la Liga a II-a, de federalii ce – iată – dau lecții publice de moralitate și „tact fotbalistic”, să dispute un baraj de promovare din Liga a III-a, cu CSM Slatina. Sigur, nu e o imagine prea bună și atunci se încearcă linia discreditării, când, până la urmă, doar TAS-ul are puterea să decidă cine are dreptate, cine a procedat corect și cine nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.