fermieriTinerii din municipiul Arad ar putea să acceseze fonduri europene cu ajutorul cărora să dezvolte mici afaceri în suburbiile oraşului.
În opinia directorului Camerei Agricole Arad, Ioan Alda, Măsura 3.1.3 deschide reale perspective de dezvoltare a afacerilor în domeniul promovării activităţilor de agroturism în afara staţiunilor. „În zona suburbană a muni­- cipiului Arad, prin această măsură, se poate finanţa deschiderea unor pensiuni şi dezvoltarea turismului culinar în această zonă, cu atât mai mult cu cât judeţul nostru este deja cunoscut în ţară şi în lume şi cu ajutorul produselor tradiţionale”, a mai precizat Ioan Alda.
Directorul Camerei Agricole Arad, Ioan Alda, a mai precizat că, din banii accesaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, anul trecut, s-au des­chis ferme agricole, s-au cumpărat utilaje agricole, s-au modernizat adăposturi pentru animale, urmând ca în viitor să se investească în agroturism.
„Mulţi tineri au accesat fonduri europene prin Măsura 1.4.1 – sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, primind 1.500 de euro pe an. Cu aceşti bani, tinerii fermieri au dezvoltat exploataţii din care au asigurat traiul familiei, prin activităţi cum ar fi creşterea animalelor, cultura plantelor şi procesarea alimentelor în gospodăria proprie”, a explicat Ioan Alda.
De asemenea, Măsura 1.1.2 – instalarea tinerilor fermieri, se adresează tinerilor care au până la 40 de ani care doresc să înceapă o activitate în agricultură preluând baza materială a părinţilor sau arendând teren de la alte persoane. În acest caz se pot accesa între 12.000 şi 40.000 de euro, banii putând să fie folosiţi pentru cum­pă­rarea de utilaje agricole, cumpărarea de animale, modernizarea adăposturilor de animale.
La fel de importantă este şi finan­ţarea prin măsura 3.1.2 destinată microintreprinderilor care dezvoltă activi­- tăţi non-agricole în zona rurală. Este vorba despre deschiderea de cabinet medicale, cabinete stomatologice, saloane de coafură-frizerie, spălătorii. În acest caz finanţarea europeană poate să ajungă la 100.000 de euro.
Tinerii fermieri sau cei care doresc să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri în domeniul agro-bussines pot să se adreseze, pentru sprijin şi consultanţă, Camerei Agricole a judeţului Arad.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției