Conducerea Filialei Arad a Confederației Patronatului Român are un motiv de mândrie. Lupta dusă de filială cu privire la adoptarea unei legi a prevenției a fost încununată de succes. Legea Prevenţiei a fost adoptată, a intrat în vigoare şi urmează să îşi producă efectele, care nu pot fi decât benefice pentru agenții economici și pentru întreg mediul de afaceri. „Publicată în Monitorul Oficial, Par­- tea I, nr.103, din 28 decembrie 2017, Legea nr. 270/2017, Legea Prevenţiei,  urmează să îşi producă efectele începând cu data de 17 ianuarie 2018, cu excep­ția art. 10 alin. (3) care a intrat deja în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Este bine de amintit faptul că  la nivel  naţional preşedintele Patronatului Român, dom­nul Gheorghe Naghiu, a avut o serie de întâlniri la nivel de instituţii abilitate în rezolvarea acestor probleme”, susține Marin Crișan, președintele Filialei Arad a Confederației Patronatului Român.
Firme sufocate de        controale și amenzi
De altfel, nenumărate demersuri pentru adoptarea unei astfel de legi au fost realizate și de către Patronatul arădean, prin vocea preşedintelui Marin Crişan şi a vicepreşedintelul Marcel Măinescu. Încă din martie și aprilie 2016 au  avut loc o serie de întâlniri cu conducerea ANAF  dar şi cu reprezentanţii unor organisme de control, unde fost expuse motivele pentru care oamenii de afaceri aveau nevoie ca de aer de o astfel de lege.  Patronatul urmărea astfel să vină în sprijinul firmelor mici şi mijlocii sufocate de controale şi amenzi. „Pe lângă întâlnirile avute cu conducerile instituţiilor de control, demer­-surile făcute pentru introducerea legii prevenţiei de către con­- ducerea Filialei Judeţene Arad a Confedeaţiei Patronatul Român au fost transmise  parlamentarilor arădeni, carora li s-a cerut  sprijin în adoptarea legii. Senatorul Traian Igaş a fost singurul care la acel moment a  răspuns solicitărilor însă, din noiembrie 2016  acesta nemaifiind parlamentar solicitările au rămas fără rezolvare. Demersurile au fost reluate la începutul anului 2017, când din nou parlamentarilor arădeni li s-a cerut sprijinul. Cu toate că se aştepta sprijin şi  un răspuns din partea partidelor de dreapta, singurul  care a răspuns solicitării a fost senatorul Mihai Fifor,  reprezentantul unui partid de stânga. Mai mult domnia sa s-a şi implicat activ în rezolvarea acestei probleme, dovadă că în mandatul de guvernare a PSD a şi ieşit această lege”, mai spune Marin Crișan.
Mai bine mai târziu decât niciodată
În încheiere, trebuie spus că președintele Patronatului arădean se declară mulțumit că legea a fost adoptată, chiar și după doi ani, având în vedere că de acum încolo măsurile drastice luate împotriva firmelor vor fi luate abia după ce reprezentanții acestora vor fi consiliați în prealabil. „Mă bucur să constat că şi după doi ani de la primele discuţii avute cu ANAF şi alte organisme de control, Legea Prevenţiei a fost adoptată şi va începe să îşi producă efectele, firmele mici şi mij- locii nu vor mai fi sufocate de amenzi usturătoare, iar organele de control  vor  începe cu consilierea, şi nu direct cu măsurile drastice, adică cele a aplicării unor amenzi mari şi greu de suportat. De asemenea, m-aş bucura să văd implicarea autorităţilor judeţene, respectiv a Consiliului Judeţean  în demersurile noastre privind rezolvarea anumitor probleme, deoa­- rece prosperitatea firmelor înseamnă bani la bugetul local şi judeţean”, a ținut să precizeze Marin Crişan.
(L.Ș.)

Recomandările redacției