Administrația locală înregistrează „succese” pe bandă rulantă. După ce Primăria a rezolvat problema parcărilor din oraș, problema ștrandului și alte probleme de interes pentru arădenii plătitori de impozite, acum este pe cale să rezolve și problema CET, adică a căldurii furnizate la un preț mult prea mare pentru buzunarele consumatorilor. Metoda e simplă. La mintea cocoșului, am putea spune. Dacă acești arădeni nerecunoscotori se plâng că nu își mai pot permite să plătească prețul cerut de furnizor, nu au decât să iasă din rețea. Astfel, nemulțumiții nu mai vor avea de ce să se plângă, iar mai marii Primăriei vor scăpa de bătăi de cap.
Locatarii de pe o scară întreagă renunță la CET
Potrivit celor declarate de Dorina Lupşe, președinta Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) operațiunea de debranșare, care a adevenit din păcate un adevărat fenomen în Aradul zilelor noastre, continuă. Aceasta susține că locatarii de pe o scară de bloc din Vlaicu au anunțat că doresc să părăsească sistem centralizat de încălzire. „De câteva zile am fost sunați de mai mulți cetățeni, care vor să se debranșeze. Este vorba despre locatarii unei scări de bloc din Vlaicu.
După cum vedeți, acum se fac debranşări cu scările de bloc, nu numai cu apartamentul. Este vorba despre un bloc din Vlaicu, care e zonă unitară, unde s-au făcut investiţii. Oamenii au depus cerere că doresc să  renunţe la serviciile CET. Chiar în cazul în care nu li se va aproba cererea,  locatarii sunt hotărâți să nu mai folosească sistemul centralizat”, a declarat Dorina Lupșe.
Avalanșă de debranșări
Dorina Lupșe susține că din punctul ei de vedere, politicienii arădeni sunt interesați de situația CET doar atunci când vor să mobilizeze electoratul la urne, însă nimeni nu vine cu soluții viabile, astfel încât cei care au de suferit sunt oamenii de rând. „A trecut perioada alegerilor locale, timp în care mulți cetățeni au fost captați de proiectele mai mult sau mai puțin realizabile ale candidaților la Primăria Arad. Fiecare a avut propriul program care nu a omis domeniul fierbinte al municipiului Arad și anume cel energetic respectiv CET-ul și prețul gigacaloriei în Arad, subiect care pentru unii constituie o problemă  permanentă iar pentru alții doar o temă potrivită pentru a scoate cetăţenii la vot. În timp ce fiecare amintește de problemele CET Arad, nimeni nu vine cu soluții susținute și realizabile iar CET îşi continuă cursul pe panta descendentă în ceea ce privesc datoriile către furnizori, pierderile pe traseu și distribuție precum și numărul de beneficiari. Mulți arădeni beneficiari ai CET  nu mai au răbdarea să vadă materializate proiectele în ceea ce privește strategia energetică locală și optează pentru surse alternative de încălzire. Astfel continuă avalanșele de debran­șări,  atât individual cât și la nivel de scară de bloc, debranșări cu care ne-am obișnuit în fiecare vară și de care nimeni nu ține cont. Arădenii s-au săturat să plătească apa rece la preț de apă caldă și să suporte costuri mari cu încălzirea”, susține, cu amărăciune, Dorina Lupșe.
Condiții pentru debranșare
Având în vedere numărul mare de arădeni care doresc să iasă din sistemul centralizat de încălzire, în speranța că se vor descurca mai bine dacă își încălzesc individual apartamentele, reprezentanții ULALA țin să le reamintească care sunt condițiile care trebuie îndeplinite conform legii. „Conform HCLM nr.109 din 5 iunie 2008 zonele în care nu se aprobă debranșări totale sau parțiale sunt cele unitare de încălzire PT 1V şi PT 2V – zone cu module pentru care autoritatea administrației publice  locale a stabilit că încălzirea se  realizează exclusiv în sistem centralizat, zone în care s-au făcut investiții cu costuri mari. Conform HCLM 59 din 31 martie 2008 pentru imobilele care nu fac parte din zona unitară nu se aprobă debranșări în condominii în care nu există apartamente debranșate de la CET. Pentru cei care nu se încadrează în situațiile sus menționate, trebuie îndeplinite mai multe condiții: să existe acordul vecinilor direct afectați atât pe orizontală cât și pe verticală (în cazul asociațiilor de locatari, acordul se ia de la toate apartamentele din imobil); să existe acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu mențiunea că au luat act asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire; pe formularul tip se vor trece apar­tamentele debranșate din imobil; se va întocmi o documen­- tație tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor termice, avizată de furnizor, care are ca scop menținerea confortului termic al celor care rămân în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică; să existe viza asociației de proprietari, reprezentată de președinte și administrator”, a ținut să precizeze Dorina Lupșe.
În încheiere trebuie spus că cererile de debranșare se preiau începînd de la data sistării furnizării energiei termice până în data de 15 august.

Recomandările redacției