Sună tentant pentru tinerii arădeni să facă studiile în străinătate . Însă mulți nu cunosc ce înseamnă costurile unei astfel de studenții. Universități renumite din cele două țări au pregătit deja ofertele pentru tinerii arădeni. În Suedia studiile sunt gratuite. Pentru Irlanda există subvenții care acoperă integral costul studiilor.
O serie de univeristăți de top din Suedia și Irlanda vor fi în dialog cu tinerii arădeni în cadrul a două evenimente virtuale desfășurate pe 14, respectiv 28 ianuarie. Admiterea la universitățile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie. Astfel, tinerii care sunt interesați să studieze în una din cele două țări pot discuta online direct cu reprezentanți ai universităților din cele două țări, în timpul unor evenimente virtuale de la mijlocul și finalul acestei luni. Dacă Suedia este căutată pentru standardul ridicat de viață și accentul pe care îl pune pe zona de creativitate, Irlanda este recunoscută, mai nou, ca fiind „patria”
IT-iștilor, mulți tineri fiind atrași de oportunitățile și nivelul de studiu în informatică.
Studiile universitare de licență și masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană, astfel că familiile tinerilor care sunt acceptați de o universitate din Suedia trebuie să își bugeteze doar costurile de trai. Astfel, costurile lunare pentru cazare variază între 350 și 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro.
La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele și materialele didactice (50 euro), sportul și viața socială (150 euro). În Suedia transportul public este foarte bine dezvoltat. Având, la dispoziție, o rețea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără mașini.
Majoritatea universităților din Irlanda au propriile clădiri de cazare pentru stu­denții internaționali. În general, forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenți. De asemenea, aceștia pot alege varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro, la care se adaugă utilitățile de aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetați aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele și materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie și activități sociale trebuie bugetați 30, respectiv 75 euro.
Există firme ce oferă informații elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educa­ționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, univer­- sitare și centre de limbi străine.  

Recomandările redacției