Părinții le-au promis un trai mai bun în viitor, dar trăiesc adevărate drame în prezent. Sunt copiii ale căror familii sunt plecate peste graniță, la muncă.

Unii de mici, alții la vârsta la care începe să li se formeze personalitatea, copiii rămân de cele mai multe ori în grija bunicilor – în cazurile fericite. Există însă și cazuri în care sunt lăsați să se descurce singuri, să aibă grijă de gospodării și mai ales …de frații mai mici. Teoretic, comunitatea trebuie să îi sprijine, dar în realitate, de prea multe ori sunt pe cont propriu. Sunt cazuri în care părinții se înstrăinează nu doar fizic de familie, ci și emoțional. În familiile cu părinți divorțați, când unul pleacă peste graniță de multe ori își reface viața acolo. Astfel, mulți copii ajung să își revadă unul dintre părinți poate chiar și după ani.

Evidența lor – greu de ținut

În județul nostru și cel mai probabil și în alte zone din țară, numărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste graniţă nu poate fi cuantificat. Asta arată datele oficiale referitoare la serviciile sociale. Cu toate acestea, cu ajutorul unor primării care s-au implicat, alături de comunitate s-a putut face o situație a copiiilor cu părinți plecați peste hotare, la muncă.

Un raport sumbru întocmit la solicitarea Ministerului Educației arată că, în primele luni ale anului trecut, în județul nostru erau 1.059 de copii ai căror părinți – unul sau ambii sunt în alte țări pentru a câștiga mai bine. Desigur, nu toți copiii cu părinți plecați intră în această statistică, dar față de anii trecuți s-a făcut ceva mai mult pentru cunoașterea acestei situații. Acum câțiva ani, nu se știa nici măcar orientativ câți copii sunt rămași fără grija părintească, după ce ales să muncească peste hotare.

Autoritățile au anunțat însă că, numărul copiilor cu mame și tați înstrăinați este în creștere.

Potrivit raportului, din cei peste 1.000 de copiii rămași fără protecția familiei, 165 au ambii părinți plecați la muncă afară. De asemenea, o dramă trăiesc și cei 137 de de copii care au unicul părinte susținător plecat afară din țară, la muncă pentru mai mulți bani.

Un număr de 757 de copii au unul dintre părinți în străinătate.

Primăriile și comunitatea trebuie să se implice

Imposibilitatea realizării unei statistici reale poate fi însă pusă pe seama mai multor factori printre care, lipsa de implicare din partea părinţilor şi dezinteres din partea autorităţilor. De menționat că, potrivit legislaţiei, familiile care au copii minori în întreţinere şi care sunt plecaţi sau intenţionează să plece la muncă în străinătate, cu sau fără forme legale şi indiferent de durata perioadei în care lipsesc din ţară au obligaţia de a se prezenta la Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară din cadrul primăriei localităţii de domiciliu, pentru anunţa în grija cui îşi lasă copiii în absenţa lor.

Mulți dintre copii cu familia peste graniță dezvoltă probleme de comportament, își aleg greșit anturajul și au performanțe școlare scăzute. Mulți cad pradă tentațiilor și sunt marcați de lipsa grijii și educației părintești.

La nivel de țară, potrivit datelor oficiale, aproape 160.000 de copii au rămas anul trecut fără grija părinților preocupați de câștiguri mai mari, în altă țară. De menționat că în zona de vest a țării, numărul familiilor care au ales calea străinătății pentru muncă este mai mic decât în alte zone.

Situația statistică a fost cerută chiar de Administrația Prezidențială, iar concluzia a fost că, numărul copiiilor cu familii dezbinate de străinătate este alarmant.

 

Recomandările redacției