Chiar dacă nu se numără printre favoriți, mulți dintre candidați s-au înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni din dorința de a obține un capital de imagine considerabil. Mai mult decât atât, în 2019, statul român decontează cheltuieli de campanie de până la 10 milioane de dolari, sumă care nu este deloc de neglijat, conform fanatik.ro.

 

Scrutinul din 2019 are o miză financiară importantă

Potrivit specialiștilor, scrutinul din acest an capătă astfel o miză financiară extrem de importantă, mai ales pentru Viorel Cataramă, Ramona Bruynseels, Cătălin Ivan sau Alexandru Cumpănașu, cotați cu șanse minime pentru a obține cea mai importantă funcție în stat. Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2014, când  au fost aprobate cheltuieli de maximum 5,4 milioane de euro pentru fiecare candidat, de data aceasta au posibilitatea de a deconta o sumă aproape dublă.

 

„Există un plafon, contribuțiile pot fi de maximum 20.000 de salarii minime pe economie”, a explicat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), într-un interviu acordat pentru Europa Liberă. Prin urmare, conform legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat la prezidențiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) în campania electorală, din contribuții și donații, bani pe care instituția îi va returna ulterior. Pentru a primi înapoi această sumă de la stat, „candidații trebuie să aibă acte doveditoare în ceea ce privește cheltuielile efectuate în campanie”, a precizat Muhuleț.

 

Returnarea banilor se face cu o condiție

Există, însă și o condiție importantă pentru ca acești bani să fie decontați, ca urmare a cheltuielilor de campanie. Candidații trebuie să obțină un procent de cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate. În caz contrat, aceștia vor pierde garantat sume importante de bani în lupta pentru președinție.

 

Astfel, apare întrebarea firească: ce îi determină să se angajeze într-o bătălie care pare pierdută de la bun început? „Pentru cei care sunt în linia a doua, care fie vor să își facă imagine, fie vor să negocieze pentru turul doi, lucrurile se suprapun. Și voturile sunt importante, și banii pe care îi poți deconta. Banii nu prea pot fi spălați, pentru că trebuie să îi decontezi, ajung la Curtea de Conturi. Dar am avut mulți candidați de acest tip și la alegerile precedente, când nu se deconta nimic”, a explicat sociologul Ovidiu Voicu pentru fanatik.ro.

Recomandările redacției