Conform Mediafax, această rară reuniune la vârf între peste 50 de lideri de pe cele două continente este cea mai recentă parte a strategiei Uniunii Europene (UE) de înfruntare a celui mai mare aflux de refugiaţi şi migranţi cu care se confruntă Europa de la al Doilea Război Mondial încoace.

Banii au menirea să-i convingă pe liderii africani să accepte să reprimească „imigranţii economici” din UE, în contextul în care ţările africane se tem că ar urma să piardă miliardele de dolari pe care îi trimit acasă cetăţenii lor care muncesc în străinătate.

Comisarul european pentru Migrare Dimitris Avramopoulos a anunţat că naţiunile europene îşi vor „consolida cooperarea” cu ţările africane în vederea protejării refugiaţilor, trimiterii înapoi acasă a migranţilor şi opririi celor care îi trafică, oferind totodată ţărilor africane canale oficiale de migrare.

„De aceea este atât de important Summitul de la Valletta”, sublinia comisarul la începutul săptămânii.

Ca stimulent, Comisia Europeană (CE) creează un „fond fiduciar” pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde euro şi îndeamnă statele membre UE să adune această sumă – însă o sursă europeană afirmă că nu este sigură că acest îndemn ar urma să fie ascultat.

Aceşti bani urmează să fie direcţionaţi către lupta împotriva cauzelor profunde ale migraţiei – sărăcia şi conflictele armate.

Progresele înregistrate pe axa principală a actualei strategii a UE pe tema crizei migraţiei – promovarea cooperării cu Turcia – urmează să fie discutate joi, la Valletta, când liderii UE se vor reuni fără cei africani.

Turcia a devenit un punct de intrare a migranţilor în Europa mai important decât Africa, găzduind în prezent aproximativ două milioane de refugiaţi sirieni.

Însă tensiunile cu Ankara au subminat eforturile de limitare a numărului uriaş de oameni care încep această călătorie către Europa de pe coastele turce.

În contextul în care criza migraţiei nu dă semne să se atenueze, în pofida apropierii iernii, Slovenia, un stat membru UE, a anunţat că intenţionează să ridice eventuale „obstacole” – inclusiv garduri – la frontiera cu Croaţia, pentru o opri afluxul de migranţi.

După ce Ungaria şi-a închis frontiera luna trecută, Slovenia s-a trezit pe principala rută din Balcani, către Europa de Nord, urmată de mii de migranţi care sosesc în Grecia zilnic, traversând marea din Turcia.

Recomandările redacției