„A avut loc un acord al Consiliului European”, a declarat preşedintele său, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. „Aprobarea de către statele membre este fără echivoc”, a adăugat acesta.

Însă acesta a amintit că aprobarea finală trebuie dată de Parlamentul European.

Preşedinţii celor trei instituţii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul care reprezintă statele şi Parlamentul) anunţaseră joi dimineaţă că au ajuns la un acord politic asupra bugetului de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Acesta prevede o mare posibilitate de flexibilitate în utilizarea creditelor.

„Consiliul european a adoptat cadrul financiar aşa cum l-a negociat cu Parlamentul european în această dimineaţă”, a confirmat preşedintele francez, Francois Hollande, în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderii europeni şi de guvern au reuşit de asemenea să găsească o soluţie pentru problema pusă la începutul summitului de premierul David Cameron, care a pretins protejarea deducerilor britanice de la bugetul european.

„Este absolut esenţial să menţinem acordul pe care l-am avut în februarie” în cadrul summitului consacrat bugetului „şi să protejăm deducerea britanică”, a declarat acesta.

Londra se temea că noul mod de finanţare al Politicii agricole comune (PAC) va reduce uşor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Însă alte state, precum Franţa, sunt îngrijorate că vor trebui să contribuie mai mult dacă Marea Britanie obţine ceea ce vrea.

„Nimic nu se schimbă pentru deducerea britanică”, a afirmat Van Rompuy, adăugând că aceasta necesită „măsuri cu caracter tehnic”.

UE a stabilit un plan de 8 miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor

Liderii europeni au ajuns la un acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la opt miliarde de euro în total.

În cursul unui summit european la Bruxelles, cele 27 de ţări au aprobat propunerea Comisiei. Ele au mers chiar mai departe, ridicând suma.

„Recursul la iniţiativa pentru tineri seva concentra asupra primilor doi ani”, adică 2014-2015, a declarat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Graţie flexibilităţii hotărâtepentru gestionarea bugetului 2014-2020, care vapermiterealocarea fondurilor neutilizate, „iniţiativa pentru tineri va fi mai mare de cele şase miliarde de euro. Ea ar trebui să se ridice la cel puţin opt miliarde de euro, conform proiecţiilor”, a anunţat Van Rompuy.

Principalele beneficiare vor fi în 2014 Spania,Grecia,Italia şi Franţa, conform unui diplomat european.

Peste 26 de milioane de persoane sunt în şomaj în Europa, dintre care 5,6 milioaneau vârste mai mici de 25 de ani. Situaţia este alarmantă în anumite state precumGrecia sauSpania, unde mai mult de un tânăr din doinu este angajat.

Şefii de stat şi de guvern au mai decis să amelioreze finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (PME), mai ales prin intermediul Comisiei europene şi a Băncii europene de investiţii (BEI).

 

Recomandările redacției