Şunca în pâine, noua delicatesă a României „coaptă“ la Macea

0
619

Arădenii deţin secretul unei reţete care îi poate face şi pe cei mai determinaţi vegetarieni să tresară de poftă: şunca de Paşte, coaptă în pâine, care se găteşte la Macea din moşi-strămoşi. Gustul şi mirosul ar cuceri pe oricine, imediat.
„Este foarte gustoasă şi normal că pâinea în care se coace şunca e deosebită, cu toate ingredientele care s-au pus în aluat. Extraordinar de gustoasă, ca la bunica noastră, pe vremuri“, spun cei care au gustat din preţioasa şuncă de Macea.
Reţeta şuncii de Macea, coaptă în pâine, în cuptorul de pită, este cunoscută în special de brutarii din sat. De fiecare dată, în preajma sărbătorilor, din brutăria comunei iese un miros aparte, pentru că toţi gurmanzii îşi comandă pâinea de casă, umplută cu carne.
Este vorba despre şuncă de porc, care se pune la sărat o perioadă mai scurtă, după care se scoate, se zvântă, se pune la măcerat cu condimente, se împănează cu usturoi şi se coace în aluat de pită. Şunca se face de Paşte şi e foarte gustoasă.
Chiar dacă reţeta este secretă, oamenii vorbesc foarte deschis despre modul în care este coaptă delicatesea. Totuşi nu oricine ar putea să o gătească, mai ales că şunca trebuie să se coacă în pâine timp de patru ore.
„Se face un aluat şi vine cu şuncă gata condimentată, împănată cu usturoi şi se înveleşte ca şi într-o pătură închisă şi se bagă la cuptor, după patru ore e gata. Cu nouă şunci săturaţi toată comună, eh, astea le mănâncă o familie care are musafiri“, declară brutarul Meszaros Zoltan.
Pentru că este coaptă la temperaturi înalte, timp îndelungat, şunca coaptă în pâine ţine câteva zile bune fără să se strice, aşa că ea se consumă, numai bine, de Paşte.

(C.C.; A.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.