Interviu cu primarul comunei Hășmaș, profesorul Cornel Popa

IMG_3138 IMG_3140 IMG_3143 IMG_3144 IMG_3146 IMG_3152Deși era o vreme ploioasă la momentul documentării noastre, primarul Cornel Popa ne-a însoțit pe teren pentru a ne arăta realizările din comună – lucrări și modernizări făcute de când era pe funcție. Dialogul ce a urmat a decurs tot într-un ritm alert, edilul șef având de făcut în aceeași zi și un drum la Timișoara.
– Pentru început spuneți-ne, domnule primar, cum considerați că încheiați anul 2014?
– Anul acesta, 2014 – an ce tocmai stă să se încheie, a fost pentru mine și comuna Hășmaș un an foarte bun. Chiar dacă noi, la nivel de țară, trecem printr-o perioadă de criză, și de frustrări mari. După cum se știe, comuna noastră are șase sate – Hășmaș, centru de comună, Agrișu Mic, Botfei, Clit, Comănești, Urvișu de Beliu – și am avut în vedere să fac pentru toți câte ceva și pot să spun, asta acum, la sfârșit de an 2014. Investițiile acestui an au atins cifra de peste 30 de miliarde lei vechi, aproape mai mult de jumătate din bugetul comunei. Au fost alocate aceste investiții, noi fiind o comună mică, ne dorim din toată inima să prindem într-un scurt timp să ajungem la nivelul comunelor mai dezvoltate, deci în ultima vreme comuna a cunoscut o dezvoltare accelerată.
– Enumerați-ne câteva din realizări!
– M-aș opri asupra unor lucrări care se execută și în continuare. Am finalizat modernizarea la strada numărul 4 din Hășmaș – în valoare de 2,5 miliarde. Încă de anul trecut am început modernizarea prin asfaltare a străzilor și a trotuarelor și vom continua și anul viitor. Cea mai importantă investiție a fost finalizarea unei lucrări pe fonduri europene, pe Măsura 322, submăsura zonă de refacere și calamitate; este vorba de modernizarea drumului comunal DC12 Hășmaș-Urvișu de Beliu, de 3 km, intersecție cu DC10 Clit. Această lucrare a fost realizată în două luni, a fost făcută recepția acum câteva săptămâni. Este important că am asigurat asfaltarea până la ultima casă din satul Urvișu de Beliu. Stratul de asfalt este de 10 cm peste tot, drumul având șanțurile pluviale făcute din beton, în sat. În unele locuri unde au fost necesare, pe malul Văii Urviș, au fost amenajate gabioane. Lucrarea a depășit 20 de miliarde – deci aproape două treimi alocate acestei lucrări. Cofinanțarea noastră a fost de circa un miliard din valoarea totală de 21 de miliarde. O altă lucrare – începută în acest an și ce se va termina în 2015 – este modernizarea drumului ce leagă centrul de comună Hășmaș cu satul Clit, un sat care, deși are 50 de gospodării și 70 de locuitori, pentru mine ca primar înseamnă tot un sat component al comunei. Am făcut 1,5 km de drum, ajungând cu asfaltul până la intrarea în sat; mai avem circa un kilometru de făcut din cei 2,5 km prevăzuți în proiect. Trebuie să adaug că zona noastră, de o frumusețe rară, dominată de măreția Munților Codru Moma are un deo­sebit potențial turistic iar viitorul va demonstra că am judecat bine. Se cuvin mul­țumiri președintelui Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat, domnia sa cunoscând și înțelegând situația și momentul acestui gen de investiții.
– Ne spuneați și ceva despre Centrul de Zi din Botfei; despre ce este vorba?
– Da, ne bucurăm că am reușit să facem recepția la Centrul de Zi din Botfei, investiție ce a durat ceva timp, e adevărat, dar în acest an am finalizat-o. Investiția a depășit 2 milioane de lei vechi: cu finanțare de la Ministerul Muncii, de la Banca Europeană și din bani proprii. E importantă din punct de vedere social, în acest centru 15 copii școlari, între 7 și 14 ani, din Boftei, din familii sărace – mai ales de romi – își vor face temele pentru școală pe a doua zi, supravegheate de un cadru didactic și vor primi și o masă gratuită. Centrul va fi dotat în perioada următoare cu mobilier; instalația sanitară e făcută după standarde europene.
Aș mai vrea să adaug că am refăcut și un pod –  podul de pe DC11 în Agrișu Mic spre Botfei –  ce astă vară a fost spulberat în urma unei ploi torențiale. Banii i-am primit de la Consiliul Județean Arad.
De asemenea, pe scurt vorbind pentru tinerii din comună am amenajat un teren de sport. Acesta este în incinta Școlii Generale din Hășmaș, aici s-a turnat covor de asfalt pentru a se putea ține atât orele de sport cât și pentru diverse alte activități sportive.
– Ce planificați pentru anul 2015?
– Acum este cam prematur să spunem ce vom face… Planuri avem, dar așteptăm cifrele Bugetului pe 2015. În principiu vom continua ce este început și cu ce are termen de finalizare în 2015. Deci: finalizarea lucrărilor la străzile din Hășmaș, terminăm lucrările la terenul de sport, finalizăm proiectul pe Măsura 313 încurajarea activităților turistice – suntem totuși la poalele Munților Codru Moma! Vom amenaja un refugiu pe Valea Urvișului și de asemenea, vom începe lucrarea de modernizare a Școlii din Hășmaș.
– O ultimă întrebare mai aparte: cum vedeți „întorsătura“ de la alegerile prezidențiale?
– Am crezut, pe cuvânt, că va câștiga noul președinte ales! Am și vorbit de asta cu concetățenii mei. Eu am 53 de ani și dacă, cumva, nu câștiga domnul Iohannis eram în stare să plec din țara mea! Asta văzând în ce condiții de minciună trăim.
În finalul dialogului nostru vreau să spun că: sunt mulțumit de ce am făcut pentru cetățeni dar și să subliniz că o parte mare din banii investiți în modernizarea comunei sunt de la cetățenii acestei comune! Vreau să spun că avem încasate taxele și impozitele în proporție de 96%! Cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor comunei Hășmaș că sunt alături de mine.

Recomandările redacției