Întotdeauna am fost aproape sigur că, din umila poziție de obscur ziarist de provincie, nu prea sunt luat în seamă, dar parcă prea se potrivesc multe cu ceea ce am scris de-a lungul anilor. Am spus, în nenumărate rânduri, că seviciile secrete sunt niște organisme suprastatale, care decid unde anume trebuie dată o lovitură de stat, unde anume un președinte trebuie să demisioneze și să se refugieze în alte țări de soare pline sau să fie împușcat de către revoluționari. Pe această linie, vă ofer un exemplu clasic de manipulare a mentalului colectiv, o așa-zisă știre propagată la greu. Ca să nu fiu acuzat de scoatere din context sau ceva de acest gen, redau integral știrea. „Iohannis, discuţie cu omologul israelian: NU România apelează la Israel, ci Israelul apelează la România, anunţă Administraţia Prezidenţială”. Acesta este titlul. Să vedem știrea: „Președintele Klaus Iohannis, a avut marți, 31 martie a.c., o convorbire telefonică cu președintele Statului Israel, Reuven Rivlin, la soli­citarea părții israeliene, anunţă Admi­nistraţia Prezidenţială. «În cadrul dis­- cuției, au fost abordate criza epidemiologică generată de noul coronavirus, precum și modalitățile de cooperare pentru contracararea răspândirii acestuia».  Președintele Klaus Iohannis a prezentat măsurile adoptate de autoritățile române pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19, precum și pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2. Cei doi șefi de stat au transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în cele două state, precum și urări de însănătoșire grabnică celor afectați de acest virus. Totodată, în cadrul convorbirii a fost reliefată relația apropiată de prietenie dintre cele două state și popoare, bazată pe interese comune. Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul israelian de sprijinul său pentru conti­nuarea dezvoltării, consolidării și diversificării relațiilor României cu Statul Israel. În acest context, Președintele României a reiterat invitația adresată omologului israelian de a efectua o vi­zită în țara noastră după finalizarea crizei generate de pandemia de SARS-CoV-2, invitație acceptată de Președintele Reuven Rivlin”, transmite Administraţia Prezidenţială într-un comunicat!.
Am redat integral știrea. Poate că eu sunt tâmpit, dar vă rog să-mi spuneți dacă în Comunicatul Administrației Preziden­țiale exită măcar un cuvânt care să justifice titlul „Iohannis, discuţie cu omo­- logul israelian: NU România apelează la Israel, ci Israelul apelează la România, anunţă Administraţia Preziden­ţială”. Ați văzut așa ceva în Comunicat? Evident că nu, dar ați văzut, cumva, o reac­ție a Administrației Prezidențiale, a lui Klaus Werner Iohannis, care să precizeze că el nu a spus așa ceva? Oare, de ce? Nu cumva pentru că acoperitul din presă a vrut să le spună israelienilor că, dacă vin la București și ne dau un pont despre un anu­mit antidot, prezidentul Klaus Iohannis Werner va fi de acord cu mutarea ambasadei la Ierusalim? Nu pentru că ar fi el acord, ci pentru că nu are încotro?

  • Henry spune:

    Intradevar este ambiguu continutul comunicarii.Eu ca si cititor de stiri,imi pun in acest caz intrebarea: ce avem noi de acolo? Adica pe noi,ca cetateni ce ,ne f..e grija’ in ce localitate se afla o ambasada sau alta?Exact de grija ambasadelor „ducem dorul”.Din partea mea sa se mute la Ulan Bator.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției