În ultima perioadă, arădenii s-au confruntat cu țânțarii, căpușele, dar și cu ciorile, care le-au dat mari bătăi de cap. Experții trag un semnal de alarmă că pericolul nu s-a terminat. O insectă periculoasă a început să circule în toată România, în perioada caniculară.

De trei ani încoace, arădenii se plâng de aceste insecte numite Tigrul de platan, o specie de insectă originară din America de Nord. Deși are doar 3 milimetri, înțepătura sa este extrem de dureroasă și totul din cauza faptului că ne confundă cu frunzele.

„Vara trecută a fost prăpăd. Pe lângă faptul că înțeapă groaznic, se agață de hainele pe care le pun la uscat pe balcon”, ne-a spus o arădeancă din Alfa.

Specialiștii ne recomandă să avem grijă în această perioadă, mai ales că insecta provoacă diverse alergii. În plus, părinții ar trebui să aibă grijă de copii în parcuri, aceștia fiind mai sensibili. 

Nu se cunoaște modul în care insecta a ajuns la noi în țară, însă aceasta este recunoscută pentru capacitatea de a zbura pe distanțe lungi. De altfel, tigrul de platan s-a răspândit în toată Europa, în ultimii ani, conform realitatea.net.

„Tigrul platanului sau Corythucha ciliata, cum este denumirea ei științifică, este o specie de hemiptera, o ploșniță din familia Tingidae, care se hrănește cu seva din frunzele platanului. Această specie este invazivă, producând daune destul de mari pe platanii ornamentali plantați în orașe”, ne spune un specialist entomolog.

Având în vedere că este o insectă mică și transparentă, aceasta poate rămâne pentru mult timp pe haine sau în păr. Leziunile lăsate pe corp nu sunt la fel de mari precum cele de țânțari sau păianjeni și nici înțepătura nu se simte atât de intens ca în cazul altor insecte de sezon. Însă, iată ce putem face pentru a ne feri de aceste insecte deranjante: Spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remedii care pot fi aplicate imediat după înțepătură; Pentru a scăpa de prezența insectei peste tot în jurul nostru, soluția o reprezintă hainele lejere care să acopere mâinile și picioarele în totalitate; Înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine; Deparazitarea zonelor verzi, acolo unde insecta se înmulțește; Spray anti insecte sau soluții care calmează mâncărimea și erupția.

 

Recomandările redacției