Suplinitorii care au obţinut nota 7 la examen, în ultimii şase ani, se pot titulariza

0
245
Perioada de titularizare va fi de patru ani
Perioada de titularizare va fi de patru ani
Perioada de titularizare va fi de patru ani

Sindicatele din învăţământ sunt mulţumite de promptitudinea cu care Guvernul României a rezolvat problema celor aproximativ 3.250 de cadre didactice, care au obținut în ultimii șase ani, minimum nota 7 la concursurile de titularizare, dar care nu puteau fi titularizate.

„În acest fel s-a îndreptat un abuz care se săvârşea până acum în sistem. Era o discriminare faţă de profesorii care doreau să se titularizeze în acest an. Este ciudat că judecătorii Curții Constituționale nu au sesizat, în anul 2011 când Legea Educației Naționale a fost atacată la CC, că sunt probleme de neconstituționalitate cu art. 253. Este ciudat că s-au pronunțat după trei ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale. Dar noi apreciem promptitudinea cu care Ministerul Educației a găsit o soluție de rezolvare la o săptămână de la decizia Curții Constituționale. Altfel ar fi fost o nedreptate, având în vedere că în anii 2011, 2012 și 2013 zeci de cadre didactice din judeţul Arad s-au putut titulariza în baza aceluiași articol”, a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.

În concepţia dascăilor, prin aprobarea OUG care modifică art. 253 al Legii nr.1/2011, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.106/2014, publicată în Monitorul Oficial nr.238/03.04.2014, Guvernul a făcut dreptate.

„Ministerul Educaţiei Naţionale a clarificat situaţia cadrelor didactice titularizabile, astfel că, pe de o parte, nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de altă parte, textul defineşte conceptul de viabilitate a postului“, susţine Ieneşescu.

Articolul precizează că toate cadrele didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii şase ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau.

Decizia se ia în urma şedinţei publice a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi numai dacă postul didactic/catedra sunt vacante şi au viabilitate. Conceptul de „viabilitate a unui post/unei catedre” presupune existenţa postului/catedrei pe durata unui nivel de învăţământ. Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului din care face parte unitatea de învăţământ.

În acest moment, de modificările operate  în art. 253 urmează să beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din anii anteriori (ultimii şase ani).

Sindicatele consideră, în acest context, că atât reprezentanții Guvernului Românie, cât și cei ai Ministerul Educației Naționale ar trebui să fie la fel de sensibili și prompți și la celelalte probleme ale învățământului – salarizarea, programele școlare, debirocratizarea, depolitizarea sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.