Începând de ieri Baronul Francisc Neuman are statuie pe stadionul care-i poartă numele. Fără să anunțe nimic în prealabil, angajații primăriei și inițiatorii proiectului au amplasat statuia la tribuna a II-a, pe un scaun, între spectatori în timp ce întreg staff-ul clubului UTA era în Sânicolau Mic la meciul amical cu Ripensia. Apoi au anunțat evenimentul printr-un filmuleț postat pe o rețea de socializare de către primarul Călin Bibarț. Acesta a explicat că amplasarea are la bază dorința de a evidenția „popularitatea“ și simplitatea „Baronului“.

Reacțiile nu au întârziat să apară: la început laude și felicitări. Mai spre seară însă au început să curgă și criticile. Cele mai vehemente au venit dinspre Suporter Club UTA care a disecat și desființat întregul proiect. Practic în afara ideii în sine, de a-i oferi Baronului o statuie, nimic nu a scăpat nesancționat de către asociația suporterilor. În primul rând, pentru cei mai activi fani ai UTA-ei, deranjantă a fost lipsa de transparență a întregului proiect, care nu a fost supus dezbaterii publice. Însă cel mai contestat aspect a fost amplasarea statuii pe un scaun, între spectatorii de la tribuna a II-a: „Locul baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.“ se arată în comunicatul suporterilor.

Susținătorii amplasării statuii în acel loc aduc ca argument că povestea acesteia poate fi cea a Baronului care se întoarce incognito printre oamenii simpli să vadă marea performanță a echipei sale din meciul cu Feyenoord. Suporterii semnatari ai comunicatului dat publicității aseară văd însă în amplasament un cu totul alt simbolism: „Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor.“

Suporter Club UTA consideră că statuia Baronului ar fi trebuit amplasată în fața stadionului, pentru a fi accesibilă non stop tuturor arădenilor sau măcar la Tribuna 1, locul de unde ar fi continuat să vadă meciurile dacă nu ar fi fost deposedat de către comuniști de creația sa. Suporterii îi cer primarului să revină asupra amplasamentului sau să dovedească solidaritate cu propria viziune și să urmărească și el meciurile din rândul spectatorilor de la Tribuna a II-a.

Dincolo de reacția dură a suporterilor, de remarcat că felul în care primăria a gestionat acest proiect a pus într-o poziție delicată și clubul UTA. Fără a critica inițiativa administrației, reprezentanții clubului au declarat că și-ar fi dorit mai multă colaborare din partea celor care s-au ocupat de implementarea proiectului, nu de altceva dar pentru amplasarea acestei statui au fost desființate două locuri unde clubul vânduse abonamente. Acum staff-ul administrativ al UTA-ei trebuie să găsească soluții acceptabile pentru cei doi suporteri, soluții nu foarte ușor de găsit din moment ce cam toate locurile „bune“ din stadion au deja ca proprietar un posesor de abonament.

Trebuie spus că acest proiect a fost inițiat de artistul plastic arădean Lucian Țidorescu iar statuia propriu-zisă a fost realizată de sculptorul Ștefan Ciprian Bințințan din Alba Iulia. Cei interesați să se imortalizeze într-o fotografie alături de Baron o face astăzi în intervalul 10-19 iar începând de mâine, zilnic, în intervalul 8-19, cu acces pe poarta din spatele Tribunei a II-a; evident mai puțin în zilele de meci.

Recomandările redacției